Visse krav i en anskaffelse kan øke prisene eller redusere antall deltakere, mens andre krav ikke har noen klar effekt på deltakelse, men likevel påvirker prisbildet. Dette fremgår av en avhandling fra Umeå Universitet. Der pekes det også på at miljøhensyn kanskje ikke påvirker anbudene slik det kreves for å bli ansett som et effektivt miljøpolitisk instrument. Forskningen viser at i kommuner der renholdsmarkedet domineres av noen få store aktører, har mindre bedrifter vanskeligere for å delta og vinne kontrakter. Der konkurransen er jevnere, drar SMB-er nytte av det.
Hva avgjør hvilke selskaper som velger å legge inn anbud? Og hvordan påvirkes prisen når offentlige aktører stiller ulike typer krav? Samielle Drake undersøker dette i sin doktoravhandling i økonomi ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Umeå: «Att navigera offentlig upphandling». Ved å kombinere teori med statistiske analyser av svenske anskaffelser bidrar avhandlingen med ny kunnskap om hvordan regler, krav, juridiske prosesser og markedsforhold påvirker konkurransen i offentlige anskaffelser.
Hvert år anskaffer svenske kommuner og myndigheter varer og tjenester for enorme pengesummer, tilsvarende nesten en femtedel av landets BNP. – Likevel mangler det kunnskap om hva som påvirker deltakelse og priser, og hvordan, sier hun i et intervju på nettsiden til Umeå Universitet.
Mindre konkurranse, økte priser
Et fokus i oppgaven er hvordan ulike typer krav påvirker hvilke selskaper som deltar, og til hvilken pris. En av studiene i avhandlingen undersøker miljøkrav innen renholdstjenester. Resultatene viser at visse krav kan øke anbudsprisene eller redusere antall deltakere, mens andre krav ikke har noen klar effekt på deltakelse, men likevel påvirker prisbildet. Miljøhensyn påvirker kanskje ikke anbudene slik det kreves for å bli ansett som et effektivt miljøpolitisk instrument, fremgår det. Over tid finner man lavere grad av konkurranse og økte anbudspriser. Dette fenomenet kan i det minste delvis tilskrives reguleringer, noe som indikerer en økende kompleksitet i prosessen med å innlevere tilbud.
Når i prosessen krav stilles
En annen delstudie viser at det spiller en stor rolle når et krav stilles i anskaffelsesprosessen. Hvis et krav allerede gjelder i anbudsfasen, kan det avskrekke flere selskaper fra å delta, mens kontraktskrav hovedsakelig påvirker prisen. Kontraktskrav påvirker forventet utbytte av å vinne kontrakten, mens økte transaksjonskostnader reduserer konkurransen.
Klagebehandlingsprosess
Anskaffelser blir også anket. Men hva skjer etter i kjølvannet av en klageprosess? Avhandlingen viser at antallet tilbydere synker – om lag 8% – i senere anskaffelser, spesielt små og lokale selskaper. En mulig forklaring er at usikkerheten rundt anskaffelsesprosessen øker ved en klagebehandlingsprosess, noe som gjør det mindre attraktivt å legge inn anbud.
Markedsstruktur
Avhandlingen studerer også hvordan markedsstrukturen påvirker deltakelse i anskaffelser. Forskningen viser at i kommuner der renholdsmarkedet domineres av noen få store aktører, har mindre bedrifter vanskeligere for å delta og vinne kontrakter. Der konkurransen er jevnere, drar SMB-er nytte av det.
Bli den første til å kommentere på "Avhandling: Slik påvirkes konkurransen i offentlige anskaffelser"