Europakommisjonen vil ha fart på forsvarsinvesteringer og -produksjon og lanserer en serie forslag. Poenget er å sette EU i gang til å reagere raskere og bedre på dagens sikkerhetsutfordringer, som beskrevet i Kommisjonens hvitbok for europeisk forsvarsberedskap 2030. Ett av tiltakene går ut på å forenkle anskaffelser ved å oppmuntre til felles kjøp og øke kontraktsterskler, og dermed fremskynde grenseoverskridende overføringer av forsvarsprodukter.
Tiltakene i en såkalt «Defence Readiness Omnibus» har som mål å hjelpe medlemslandene og industrien med å skalere opp forsvarskapasiteter og infrastruktur for å nå beredskapsnivåene som kreves for å forberede seg på og dermed avskrekke en høyintensiv konflikt. Tiltakene reduserer byråkrati, legger til rette for investeringer i forsvarskapasiteter og gir større forutsigbarhet for industrien, heter det. De gjør det også lettere å få tilgang til EU-finansiering. For dette formålet vil «omnibusen»:
Tiltakene
- Innføre et hurtigsporet tillatelsesregime for forsvarsprosjekter: i hele EU kan tillatelsesprosessen ta flere år. Forslaget reduserer denne tidsrammen til 60 dager. Det foreslås også å etablere sentrale kontaktpunkter i medlemslandene for forsvarsindustrien.
- Redusere den administrative byrden i Det europeiske forsvarsfondet (EDF) for søkere og deltakere. Det vil også legge til rette for økt deltakelse fra ukrainske enheter i Det europeiske forsvarsfondet.
- Forenkle anskaffelser ved å oppmuntre til felleskjøp og øke kontraktsterskler, og dermed fremskynde grenseoverskridende overføringer av forsvarsprodukter.
- Avklare anvendelsen av eksisterende EU-omfattende regler, som konkurranse- eller miljølovgivning.
- Sørge for at kjemikalieforskrifter imøtekommer forsvarets behov.
- Forbedre tilgangen til finansiering ved å effektivisere InvestEUs kvalifikasjonskriterier, gi veiledning om bærekraftige investeringer i forsvar og avklare begrepet forbudte våpen under rammeverket for bærekraftig finansiering.
Skal gjennom EUs lovgivningsprosedyre
Sammen tar disse endringene sikte på å forbedre Europas evne til å handle raskt, koordinere mer effektivt og sikre at forsvarsindustrien kan levere raskt og i stor skala.
Lovforslagene er gjenstand for forhandlinger i Europaparlamentet og i Rådet, i pakt med ordinære lovgivningsprosedyre.
Initiativet bygger på visjonen som er beskrevet i hvitboken for europeisk forsvarsberedskap 2030, som identifiserte forenkling og harmonisering av regelverk som viktige grep for å styrke Europas forsvarsberedskap.
Forslaget utfyller de målrettede endringene som ble presentert i april 2025 i eksisterende EU-finansieringsprogrammer for å støtte raskere, mer fleksible og koordinerte investeringer i Europas forsvarsteknologiske og industrielle base (EDTIB).
Bli den første til å kommentere på "EU vil ha farten opp i forsvarsproduksjon, foreslår anskaffelsesgrep"