En svensk undersøkelse i regi av LO viser at det går i sneglefart fremover med kommunenes kontroll av sine leverandører når det gjelder om de følger lover og regler i arbeidslivet. Årets undersøkelse viser imidlertid fremgang på tre områder. Kommunene klager på mangel på ressurser til oppfølgingsarbeidet. Slike kontroller bør prioriteres, konstaterer LO.
For sjette året på rad sjekker Stockholms LO-distrikt status hos de offentlige innkjøpere når det gjelder oppfølging av leverandører. Resultatet av undersøkelsen er publisert i rapporten «Upphandlingsindex Stockholms län 2017 En granskning av kommunernas rutiner för inköp och upphandling». Innkjøpsansvarlige i 25 av Stockholms läns 26 kommuner besvarte spørsmålene.
Hovedinntrykket er, ifølge LO, at det fremdeles finnes påtakelig svikt i kommunenes kontroll av leverandører. Men noen forbedringer er notert. Flere kommuner enn tidligere gjør nå løpende kontroller av sine leverandører. Over halvparten svarer i år at de sjekker om hovedleverandørene følger lover og regler. Det er en høyere andel enn i fjor, heter det.
Vesentlig lavere tilbud
En smule forbedringer er det også når det gjelder rutiner for å håndtere tilbud som er vesentlig lavere enn de øvrige. Drøyt tre av ti oppgir at de har slike rutiner, og sammenliknet med tidligere resultater har noen flere kommuner i dag enn tidligere.
Bedring er det også med hensyn til metoder for å kontrollere nystartede foretak som leverer tilbud. Drøyt seks av ti svarer at de har en slik metode, og sammenliknet med 2016 er det en høyere andel i år. I 2016 oppgav bare fire av ti at de hadde en slik metode, fremgår det av LO-rapporten.
Har ikke nok ressurser
Drøyt seks av ti svarer i undersøkelsen at de anser at kommunen ikke har nok ressurser til å gjennomføre tilfredsstillende kontroller av de foretak som utfører oppdrag på kontrakt for dem.
Det viser seg for øvrig at hver tiende kommune i Stockholms län (fylkeskommune) at de alltid stiller krav om tariffavtale når de anskaffer. Nær fire av ti oppgir at de stiller tariffavtaleliknende vilkår. Når det gjelder underleverandørene, er bildet det samme, skriver LO i sin rapport.
Underleverandører
Halvparten av de som svarte på undersøkelsen, sier at de også kontrollerer underleverandørene. Hver fjerde opplyser at kontrollene gjennomføres i de fleste tilfeller og en like stor andel at kontroller gjennomføres i noen tilfeller. I de tilfeller der leverandøren benytter underleverandører har kommunen ingen kunnskap om hvorvidt disse følger lover og regler om f.eks. arbeidsgiveravgift og skatt.
Bli den første til å kommentere på "I sneglefart fremover for svenske kommuners kontroll av leverandørene"