Nytt regelverk for offentlige anskaffelser er på vei, og Kofa er klar. At det kan komme mye nytt, bekymrer ikke. Der i gården står løpende kompetanseheving høyt i kurs. Men vil det på ny strømme på med så mange klager på ulovlige direkteanskaffelser at kapasiteten sprenges nok en gang?
Sekretariatsleder, direktør Anneline Vingsgård, er tilbake på plass i Kofa og stiller nå opp i et eksklusivt intervju med anbud365.no. Hun og Kofa er klar for nytt regelverk for offentlige anskaffelser. Hvordan forbereder Kofa seg på det nye regelverket?
– Som ekspertorgan på offentlige anskaffelser er Kofa avhengig av å holde seg oppdatert på regelverksendringer til enhver tid, sier Vingsgård. Vi har derfor stort fokus på kompetanseheving hos de ansatte.
Mye nytt bekymrer ikke
At det kan komme mye nytt, bekymrer ikke. Kofa tar stilling til de rettslige problemstillinger som oppstår i de klagene som kommer, uavhengig av om det er nye eller gamle regler. – Vi er, sier hun, vant til å håndtere juridiske problemstillinger hvor det er sparsomt med rettspraksis.
Vingsgård sier at det er spennende også å ha fått myndighet til å håndtere de kommende reglene ved konsesjonskontrakter, som jo er noe helt nytt. Det samme gjelder problemstillinger knyttet til det omstridte forslaget om å avgjøre om det skal bli forhandlinger eller vanlig anbudskonkurranse først etter mottatte tilbud. – Ingenting av dette vil utgjøre en spesiell utfordring for kompetansen i Kofa, slår hun fast.
Overtredelsesgebyr
Og så kommer anledningen til å ilegge overtredelsesgebyr for ulovlige direkteanskaffelser tilbake til Kofa, noe klagenemnda er positiv til. Vingsgård:
– Det har vært en svekket håndhevelse av ulovlige direkte anskaffelser siden Kofa ble fratatt myndigheten i juli i 2012. Når man samtidig vet at ulovlige direkte anskaffelser er det mest alvorlige bruddet på regelverket for offentlige anskaffelser, så er det riktig at det nå innføres et alternativ til domstolene. Det er spesielt gledelig at mange høringsinstanser var positive til at Kofa får denne myndigheten tilbake.
Må få nødvendige ressurser
– Vi er, fortsetter hun, spent på om klagene på ulovlige direkte anskaffelser igjen vil strømme til Kofa når lovendringen blir iverksatt. Det er riktig at saksbehandlingstiden økte forrige gang Kofa hadde denne myndigheten. Departementet har i proposisjonen til lovendringene sagt at de er opptatt av at behandlingen av gebyrsaker ikke skal føre til at saksbehandlingstiden skal gå i været igjen.
Erfaringer fra EU–kommisjonen
I tiden i EU–kommisjonen jobbet Vingsgård med ulovlig samarbeid mellom selskap, såkalte kartell. – Det var spennende å få innsikt i hvordan kommisjonen jobber og hvordan EU fungerer, poengterer hun. Det jeg har fått med meg videre, som er av nytte for Kofa, er betydningen av å ha effektive håndhevelsesorgan for at regelverket skal få sin tilsiktede virkning. Jeg har også fått større forståelse for prosessen som ligger bak innføringen av EU–direktiver, inklusive direktivene for offentlige anskaffelser og de motstridende interesser som ligger bak bestemmelsene. Det gir et bredere perspektiv når man skal vurdere de konkrete juridiske problemstillingene som vi står overfor i sakene våre.
Bli den første til å kommentere på "Nye regler kommer – Kofa er klar!"