De sikret seg kontrakt med Bergen kommune, men kan risikere å ha gapt over mer enn de greier. Kommunen benyttet som tildelingskriterium å sikre sysselsetting for uføre, og kontraktsvinneren slo til med så mange arbeidsplasser at konkurrentene måtte advare kommunen mot et slikt løfte. Nå viser det seg at bare halvparten av de lovede arbeidsplassene er etablert. – Det er viktig for en oppdragsgiver å fange opp eventuell manglende gjennomføringsevne i strategiske tilbud i en anbudskonkurranse, poengterer partner og advokat Trine Lise Fromreide i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS overfor Anbud365.
Det var Bergens Tidende som først hadde saken om utfordringene knyttet til gjennomføringen av Bergen kommunes anbud om middagsmat til sykehjem og hjemmeboende. Blant kriteriene i anbudskonkurransen var at den leverandøren som kunne sikre sysselsetting til flest mulig uføre, ville få ekstrapoeng ved evalueringen. På den måten kan man benytte offentlige anskaffelser til å skaffe flere slike arbeidsplasser, som er en mangelvare i Hordaland.
Vinneren av konkurransen, Matvarehuset, tok sikte på 18 VTA-årsverk. Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er sysselsetting av uføre, ofte funksjonshemmede. De to konkurrentene, Fazer Food Services AS og Multi Trans Norge AS lovet henholdsvis fem og tre VTA-plasser. Matvarehuset fikk kontrakten, verd nær 34 mill årlig, selv om den billigste av konkurrentene lå 800 000 kroner lavere.
På bedriftsbesøk
For noen uker tilbake var kommunen som ledd i kontraktoppfølgingen på bedriftsbesøk for å se om Matvarehuset leverte som de hadde lovet. Svaret var negativt – kommunen fant bare halvparten og noen av arbeidsoppgavene kunne man diskutere om kontrakten omfattet.
Nå har kommunen gitt Matvarehuset frist til 6. november med å dokumentere at middagskontrakten virkelig er fulgt opp når det gjelder VTA-arbeidsplasser. Til Bergens Tidende sier innkjøpssjef Birgitte Gullestad i kommunen at hvis Matvarehuset ikke greier å dokumentere etterlevelse av dette kravet i kontrakten, må kommunen vurdere å si opp kontrakten. Eventuelt kan det også komme på tale å søke erstatning.
På sin side opplyses det fra Matvarehuset at de er i god prosess med å finne en løsning.
Bekymringsmeldinger
– Vi synes det er positivt at kommunen nå tar våre bekymringsmeldinger i forkant av kontraktstildelingen på alvor og følger opp, sier daglig leder i Multi Trans Norge AS, Odd Nordstrand, i en kommentar til Anbud365. Samtidig har vi stor forståelse for at kommunen ønsker å få på plass VTA-arbeidsplasser. Vi regnet ut at 3-5 årsverk var realistisk, i og med at antallet i praksis kan bety to eller tre ganger så mange arbeidstakere. Vi oppfattet ikke at det i konkurransegrunnlaget var satt noe tak på hvor mange VTA-årsverk det var mulig/ønskelig å tilby. Det inviterer selvsagt til kreativitet – og til dem som dermed tilbyr så mange VTA-arbeidsplasser at det i praksis betyr at de får kontrakten uansett hvor lavt konkurrentene går i pris, m.a.o. et strategisk tilbud.
Må være våken for strategiske tilbud
Partner og advokat Fromreide, som bistår Multi Trans Norge AS i saken, sier til Anbud365 at det er viktig for en oppdragsgiver å fange opp strategiske tilbud i en anbudskonkurranse. Det er når oppfyllelse av tildelingskriterier, sett i sammenheng med hva som er etterspurt av tjenester/leveranser, klart bærer mer preg av strategi for å vinne kontrakter enn hva som er mulig for tilbyder å få til ved igangsettelse av kontrakten. – Når oppdragsgiver i tillegg blir gjort oppmerksom på dette ved klager fra øvrige tilbydere, er det viktig å ta en grundig vurdering før signering av kontrakt, sier advokat Fromreide.
Bli den første til å kommentere på "Kapret kontrakt, men kan ha gapt over mer enn de kan innfri"