Dette er tre historier fra virkeligheten. Fra innkjøperes hverdag. Om korrupsjon og anbudskartell. Riktignok presentert av en avdelingssjef i svenske Konkurrensverket, men … Det dreier seg om en elv som var sentral i avsløring av ulovlig markedsdeling, om et tøft press på en innkjøper for å rigge en anskaffelse og en takk til kommuneansatte – med ishockey-tur og julebord – for at en kontrakt ikke ble konkurranseutsatt.
I et foredrag forleden hadde sjefen for konkurransetilsynet i Konkurrensverket, Hanna Witt, noen illustrerende eksempler på korrupsjon og anbudskarteller. Etter Konkurrensverkets oppfatning er det to sider av samme sak. Det er to ulike måter å manipulere anskaffelsesprosessen som ofte opptrer sammen, sa hun, og de har også muligheten til å forsterke og muliggjøre hverandre.
En elv gjennom byen
Witt fortalte at en av Konkurrensverkets søsterorganisasjoner utenlands oppdaget et kartell da kommunen bestemte seg for å plotte anbud geografisk på en kart over stedet. Det var en liten elv som rant gjennom bykjernen. På kartet kom det tydelig frem at et foretak vant alle anskaffelsene nord for denne elven. Et annet foretak vant alle anskaffelsene sør for samme elv. Det fantes ikke noen naturlig forklaring på hvorfor det var slik. Eneste forklaring var da at man sto overfor en markedsdeling mellom konkurrenter, som er ulovlig etter konkurransereglene. Sunn mistenksom fra kommunens side betalte seg, slo Witt fast.
Bøyde av for tøft press
Ikke alt dreier seg om penger. Witt trakk fram et eksempel fra Konkurrensverkets saker der det dreide seg om et ganske tøft påtrykk. Konkurrensverket syntes at anskaffelsen var lagt opp på en svært underlig måte som gav et unødvendig stort rom for deltakerne i konkurransen til å etablere kartell. En prat med innkjøperen måtte til for å forstå anskaffelsen, som de mistenkte var rigget. Innkjøperen var åpenbart ubekvem i samtalen og ville først ikke besvare alle spørsmålene. Etter en tid kom det imidlertid frem at innkjøperen hadde vært utsatt for et ganske tøft press fra foretakene for å konstruere anskaffelsen på en bestemt måte som gjorde det mulig å etablere kartell. Hva presset hadde bestått i, kom aldri til Konkurrensverkets kunnskap, men det var åpenbart, sa Witt i sin tale, at innkjøperen følte seg ille til mote, kjente seg ensom og utlevert i situasjonen til og med på egen arbeidsplass og i relasjon til sine egne sjefer.
Julebord og ishockey
Det følger en økt korrupsjonsrisiko med direkteanskaffelser, understreket avdelingssjef Witt, og gav denne historien til illustrasjon:
Falu kommune ville for noen år siden ha en leverandør til vedlikehold av gater og veier i Falun. Kommunen valgte da å forlenge en avtale med entreprenørselskapet PEAB uten å konkurranseutsette anskaffelsen. Konkurrensverket slo fast at det dreide seg om en ulovlig direkteanskaffelse. I etterkant fikk de kjennskap til bakgrunnen for denne anskaffelsen, og det var at PEAB-ansatte hadde invitert kommuneansatte på bl.a. ishockey-reiser og julebord som belønning for å overbevise dem om at de ikke trengte å konkurranseutsette kontrakten. Resultatet ble avskjedigelse for en ansatt og høye bøter for kommunen, fastslo Hanna Witt fra Konkurrensverket i sitt foredrag nylig.
Bli den første til å kommentere på "Tre historier fra hverdagen om korrupsjon og anbudskartell"