Det er potensial for at flere offentlige oppgaver kan konkurranseutsettes, og den danske regjeringen forbereder nå en plan for å få det til. Blant tiltakene er å sette mål for hvor mye det skal konkurreres om. Poenget er nødvendigvis ikke at de private skal overta, men det er jakten på nye, innovative løsninger som er det overordnede. Konkurranse om de offentlige oppgavene er en sentral drivkraft for å sikre effektivisering, kvalitetsutvikling og innovasjon i oppgaveløsningen, heter det.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport, «Status for ofentlig konkurrence 2017», viser at det i 2016 ble skapt konkurranse om 25,8% av de offentlige oppgavene det er mulig å skape konkurranse om. Det er stort sett samme nivå som året før. Stat, regioner og kommuner hadde i 2016 muligheter for å skape konkurranse om oppgaver verd 400 milliarder danske kroner. Av dette ble oppgaver for 103 milliarder lagt ut til konkurranse.
Graden av konkurranseutsetting i kommunen steg fra 26,5% i 2015 til 26,9% i 2016. Tilsvarende tall for regionene viser en økning på 03 prosentenheter til 20.2%, og for staten et fall på 02 prosentpoeng til 29,4%.
For dårlig
Erhvervsminister Brian Mikkelsen sier i en kommentar at det god mening i å se om noen kan levere bedre løsninger enn de løsninger som kommuner, stat og regioner har i dag. Minister for offentlig innovasjon, Sophie Løhde, slår fast at måltallene skal være ambisiøse, men samtidig gi mening for kommuner og regioner. Måltallene skal ikke stå alene, men suppleres med andre initiativ.
Stor forskjell
Det er stor forskjell i konkurranseutsetting mellom de danske kommunene. En av kommunene konkurranseutsatte over halvdelen av de oppgaver det var mulig å sende ut i konkurranse i 2016. De 10 kommunene som konkurranseutsetter minst, har en konkurranseutsettingsgrad på ca. 20%. Det viser, mener den danske regjeringen, at det i mange kommuner er et betydelig potensial for å oppnå en bedre oppgaveløsning ved å konkurranseutsette flere oppgaver.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skriver i sin pressemelding at konkurranse om de offentlige oppgavene er en sentral drivkraft for å sikre effektivisering, kvalitetsutvikling og innovasjon i oppgaveløsningen.
Bli den første til å kommentere på "Skal få mer konkurranseutsetting gjennom bruk av måltall"