Svenske offentlige innkjøpere mener så vel de nye anskaffelsesreglene fra 1. januar 2017 og reglene om arbeidsrettslige vilkår fra juni i fjor, har gjort deres arbeid vanskeligere. Topplederne i foreningen til innkjøperne tar nå til orde for at regjeringen fokuserer mer på den gode handel og mindre på regler som står i veien for den. Samfunnsnytte og effektivitet må være målet, ikke paragrafrytteri og byråkrati, heter det.
Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) har 1500 medlemmer spredt over hele Sverige – i kommuner, landsting og på statlige nivå. Formålet for foreningen er å bidra til kompetanseutvikling, til bedre regelverk og til at medlemmene kan dra nytte av nettverk.
Styreleder i SOI, Emma Breheim, og nestleder i styret, Martin Magnusson, skriver i Dagens Samhälle med utgangspunkt i en medlemsundersøkelse. Den ble gjennomført fordi man ønsket å kartlegge medlemmenes opplevelse av de nye anskaffelsesreglene som kom 1. januar 2017.
Mer enn halvparten av de som svarer, mener at reglene har gjort deres arbeid enda vanskeligere. Regelverket for arbeidsrettslige vilkår som ble innført juni 2017 gjør det ytterligere mer problematisk for medlemmene å gjøre gode forretninger, skriver de to SOI-lederne.
Kronglete regelverk
De fremholder at mens SOI har etterspurt forenklinger av anskaffelsesreglene, har regjeringen i det siste året svart med å innføre enda mer kronglete regler. Offentlige innkjøpere i Sverige sitter med det praktiske arbeidet med å sikre bra uttelling for mer enn 600 milliarder kroner. Det er ikke noe enkel jobb, heter det i artikkelen, og det blir ikke lettere når det stadig kommer nye, enda mer kronglete regelverk som risikerer å lede til dårligere handel for pengene.
To av tre anskaffelser kan forenkles kraftig ved å kreve at de forslagsvis bare skal leve opp til de grunnleggende, alminnelige prinsippene. I praksis vil det bety at over 10 000 anskaffelser hvert å kunne forenkles. SOI-lederne understreker at dette er i full overensstemmelse med EU-lovgivningen ettersom deres verdi ligger under EU-terskelverdiene.
Den gode handel
De har derfor en appell til civilminister Ardalan Shekarabi, som har ansvaret for regelverket for offentlige anskaffelser. Vi håper, heter det, at regjeringen i 2018 kan fokusere mer på den gode handel og mindre på regler som står i veien for den. Sverige fortjener en anskaffelseslovgivning med fokus på samfunnsnytte og effektivitet i stedet for paragrafrytteri og byråkrati. Bare på den måten kan hele vårt land fortsette utviklingen mot og bidra til et mer bærekraftig samfunn, poengterer de to SOI-lederne.
Bli den første til å kommentere på "Svenske innkjøpere raser mot kronglete regelverk"