Danske kommuner favoriserer lokale håndverkere når oppdraget som skal gjøres ikke er kunngjøringspliktig. Ofte er det politiske ønsker bak denne favoriseringen. Lokale håndverker forventer også å bli favorisert. Det fremgår av en fersk undersøkelse, der det også fremgår at en stor andel av dem som aldri blir invitert til å levere tilbud, ville gjort det om de ble invitert.
I Danmark er reglene slik at for oppdrag under 300 000 kroner er det nok med tilbud fra en tilbyder, mellom 300 000 og tre mill er kravet to-tre og fra tre til ca. 41 mill. kreves begrenset eller åpen anbudskonkurranse. Hvis en oppdragsgiver ønsker å invitere en fjerde leverandør til å komme med tilbud i segmentet mellom 300 000 og tre mill, kreves det at vedkommende leverandør ikke kommer fra lokalområdet.
Favoriserer lokale
Undersøkelsen avdekket at kommunene i vid utstrekning favoriserer lokale virksomheter når de kjøper håndverkstjenester som ikke er omfattet av kunngjøringsplikt. Det skjer ved at kommunene ofte bare innbyr lokale håndverkere til å komme med tilbud i tillegg til at flere kommuner foretrekker å benytte fagentrepriser for å tilgodese mindre lokale bedrifter.
Samtidig viser undersøkelsen at mange leverandører gjerne vil utføre flere oppgaver i andre kommuner hvis de bare ble invitert til å komme med bud.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bemerker at favorisering av lokale håndverkere og manglende variasjon i kretsen av mulige tilbydere øker risikoen for karteller i form av tilbudskoordinering og dermed ytterligere begrensning av konkurransen.
Politisk ønske bak
I flere kommuner er det et politisk ønske om å favorisere lokale håndverkere for bl.a. å bidra til vekst i kommunen. I en av kommunene er det slik at politikerne foretrekker at forvaltningen utelukkende inviterer lokale håndverkere til å levere tilbud på kommunens oppgaver. Likeledes har de lokale virksomhetene i flere av kommunene en forventning om å bli favorisert av sin hjemkommune. Spesielt gjelder det de små bedriftene, de større er ikke likeså positivt innstilt, heter det.
Det fremgår av undersøkelsen at om lag 70% av bedriftene oppgir at den vesentligste årsaken til at de oftest byr på oppgaver i egen kommune er at de ikke blir invitert til å komme med bud på oppgaver i andre kommuner. 84% av de som byr på kommunale oppgaver sier i undersøkelsen av de gjerne ville ha levert bud på flere oppgaver i nabokommunene om de ble invitert til det.
Blant de nær 300 bedriftene i undersøkelsen som ikke byr på kommunale oppgaver, har 55% svart at de heller ikke er blitt invitert til å by. Dersom de ble invitert, svarer knapt halvparten av dem at de ville levert tilbud.
Bli den første til å kommentere på "Favoriserer lokale håndverkere der det ikke er kunngjøringsplikt"