Offentlige anskaffelser: Stort og smått 9. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 9. maiArkitektenes fagforbunds (AFAGs) styreleder Silje Andrea Sæverud viste til tilbakemeldinger fra AFAGs tillitsvalgte, der erfaringene er entydige: pris vektes for høyt og kvalitet for lavt – særlig i offentlige prosjekter (foto: AFAG).

Skriv ut artikkelen

Påmeldingene til Anbud365-dagen 4. juni strømmer på, menneskerettigheter og bærekraft på agendaen til Etisk handel Norge og DFØ, og Statens vegvesen forlenger fristen for nullutslippskrav. Lørenskog får revisjonsrefs, 10% av Tromsø-innkjøp kan være eller er ulovlig, og Buskerud fylkeskommune har utbetalt millioner uten avtale. Og Flekkefjord vil legge pensjonskassen ut på anbud. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-dagen 4. juni – har du meldt deg på?

Påmeldingen til årets utgave av Anbud365-dagen 4.juni er i full gang! Du kan også i år delta enten fysisk eller digitalt. Dette er en av årets beste muligheter til virkelig å styrke sin kompetanse. Programmet er spekket med godbiter for alle som jobber med offentlige anskaffelser, enten på kjøper – eller leverandørsiden. Se program og meld deg på her!

Kontraktsvilkår, krav og kriterier for aktsomhetsvurderinger

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) og Etisk handel Norge (EHN) ønsker innspill og tilbakemeldinger på forslag til standardformulerte kontraktsvilkår, krav og kriterier for å fremme grunnleggende menneskerettigheter og bærekraftige leverandørkjeder ved anskaffelser av høyrisikoprodukter.

Forlenger fristen for nullutslipp

Hensynet til beredskap skal vektes tyngre, og Statens vegvesen vil derfor gi entreprenørbransjen noe lengre tid til å fase inn nullutslipp på kjøretøy og maskiner i vegdriften.

Revisjonsrefs til Lørenskog

Lørenskog kommune får refs fra Romerike revisjon etter en såkalt etterlevelseskontroll av offentlige anskaffelser i fjor høst. Verken lov og forskrifter eller egne innkjøpsregler blir fulgt i tilstrekkelig grad av Lørenskog kommune. De har avdekket både kjøp av vikartjenester uten konkurranse og omfattende bruk av kredittkort, ifølge rb.no.

Million-utbetaling uten formell avtale

Buskerud fylkeskommune har over flere år betalt titalls millioner kroner til et alternativt opplæringsprosjekt for ungdom – uten skriftlige avtaler eller underlagsdokumentasjon. En formell avtale er ennå ikke underskrevet. – Vi er nødt til å sjekke kontrakten opp mot anskaffelsesreglementet, heter det i dt.no.

10% er eller kan være ulovlig

10% av alle innkjøpene i Tromsø kommune i fjor er eller kan være ulovlig, ifølge seksjonsleder for anskaffelser, Hanne Krogstad, melder iTromsø.– Av disse utgjør kjøp for 220.000 mill enten ulovlige innkjøp eller mulige ulovlige innkjøp, der kommunen skulle ha konkurranseutsatt eller gjennomført offentlige anbudsprosesser, melder nrk.no.

Egen forskrift for matinnkjøp

– Vi har forsyningsforskrift for vann, energi og transport. Jeg mener mat er like viktig, og vi burde derfor hatt en egen matforskrift som gjør det smidigere å prioritere norsk og lokal mat i offentlige innkjøp, sier «Mer trøndersk mat i offentlige måltider» ved Grønt kompetansesenter Mære–Skjetlein, Gunn Bratberg.

Stavanger blant de første

FDVhuset og Really lanserer ny digital innkjøpsmodell. Målet er å gjøre det enkelt å gjennomføre både direkte anskaffelser og konkurranser, med full oversikt og automatisk dokumentasjon. Stavanger kommune har allerede tatt løsningen i bruk, og er dermed blant de første brukerne, ifølge estatenyheter.no.

Pensjonskasse på anbud i stedet

Et forslag om ny kommunal tjenestepensjonsordning for Flekkefjord kommune havner nå på bordet til formannskapet og bystyret. Forslaget innebærer at tjenesten legges ut på anbud og at Flekkefjord kommunale pensjonskasse avvikles, skriver Agder Flekkefjords Tidende.

Strengere innkjøpsrutiner standard

Palestinademonstranter har forhandlet med rektor ved UiO (Universitetet i Oslo). Demonstrantene fikk ikke alt de ba om, men feirer likevel noen seire. På møtet ble også partene enige om at UiO skal jobbe for at strengere innkjøpsrutiner blir standard i utdanningssektoren.

Pris for høyt, kvalitet for lavt

AFAGs styreleder Silje Andrea Sæverud viste til tilbakemeldinger fra AFAGs tillitsvalgte, der erfaringene er entydige: pris vektes for høyt og kvalitet for lavt – særlig i offentlige prosjekter. Hun advarte også mot reforhandling av pris etter kontraktsinngåelser, og hvordan lave priser bidrar til dårligere arbeidsvilkår for arkitekter.

En tilbyder, dobbelt så dyrt

Et trappeprosjekt i Flatanger ble lagt ut på anbud, og kommunen fikk inn svar fra kun én tilbyder. Etter anbudskonkurransen viser det seg at trappen har blitt mer enn dobbelt så dyr som opprinnelig budsjettert, lyder det fra kommunen.

Samarbeid om innovasjon og innkjøp

En ny samarbeidsavtale skal styrke dialogen og håndteringen av felles utfordringer i samfunnsutviklingen i Finnmark. Finnmark fylkeskommune kan bidra som forskningspartner og være med på å utvikle nye prosjekter sammen med Helse Nord og partene kan samarbeide om innovasjon for eksempel innenfor innkjøp, heter det.

Fritt brukervalg med private

Malvik kommune skal innføre fritt brukervalg for en del av helse- og velferdstjenstene. Eventuelle avtaler med private aktører skal starte fra 1. april neste år. Det også skal vurderes å innføre fritt brukervalg i helsetjenestene og hjemmesykepleien etter at en har gjort noen erfaringer med private tilbydere for hjemmehjelp, melder Bladet.

Anbudskonsulent til papirarbeidet

Etter ti år med vaktmestertjenester og tak- og fasadevask tar Johnny Mikaelsen steget videre og etablerer et eget bygg- og anleggsfirma, og: Dette var jo et offentlig anbud, så vi måtte leie inn en anbudskonsulent for å få papirarbeidet på plass, forteller han i oa.no.

Klimaløsninger i innkjøp

Københavns kommune har nettopp presentert årsrapporten for bærekraftige innkjøp 2024. Noe av det du kan lese om i årsrapporten er blant annet: kommunens interne klimaavgift på nykjøp av kontormøbler og flyreiser, samt en klimapool som finansierer tiltak der et klimavennlig alternativ er dyrere.

Enkle og effektive rammer

EUs anskaffelsesdirektiver skaper unødvendig byråkrati og hindrer bedrifter i å gjøre jobben sin. Den kommende revisjonen av reglene bør fokusere på mer fleksibilitet, ifølge Dansk Erhverv og IKA (Foreningen for offentlige innkjøpere). EUs anskaffelsesdirektiver skal sikre enkle og effektive rammer for offentlige anskaffelser, heter det på altinget.dk.

Skal fly svenske myndigheter

– Vi er veldig glade for at Kammarkollegiet i Sverige inngår en avtale med oss, sier Ståle Zahl, salgsdirektør i Norwegian, til hangar.no. Avtalen gjelder fra 1. september 2025 og i maksimalt fire år. Avtalen gjelder for statlige etater under regjeringen samt etater under Riksdagen og andre offentlig styrte organer.

Skritt i riktig retning for SMB

Små-entreprenører i Finland har lenge etterspurt mer rettferdig anskaffelsespraksis. Planlagte endringer i anskaffelsesloven er et skritt i riktig retning, heter det fra Företagrna. F.eks. kravet om at en anskaffelse skal gjøres om dersom det bare gis ett tilbud og slik sikre at kontrakter ikke automatisk tildeles på forhånd spesifikke aktører.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 9. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*