Store offentlige byggherrer, som Statsbygg og Undervisningsbygg i Oslo, er blant de drøyt 25 aktører innen kommersiell, offentlig og frivillig virksomhet bak innovasjonsprogrammet «Byggfloken». Det omfatter 19 konsepter for å skape en mer bærekraftig og fremtidsrettet byggnæring. Dersom vi skal få til en overgang til sirkulær økonomi i byggebransjen, så må det spesifikt etterspørres i anskaffelser, heter det.
Programmet har laget to forslag til hvordan dette kan introduseres:
- Et rammeverk for sirkulære anskaffelser.
- En merkeordning som hever kvaliteten på nybygg og verdsetter ombruk.
De 19 konseptene er organisert innenfor tre hovedtemaer: Bedre bestilling, utforming for ombruk og bærekraft og drift. Bak «bedre bestilling» står Statsbygg, Circular Norway og Undervisningsbygg.
Gode eksempler finnes
Når det gjelder rammeverket, pekes det i «bedre bestilling» på at det etter hvert finnes flere gode eksempler på hvordan ombruk og andre løsninger som passer i sirkulærøkonomien, er benyttet i byggeprosjekter. Men arbeidet og tiltakene så langt bærer preg av å være fragmenterte, og at nye prosjekter må starte på samme sted hver gang.
En av hovedbarrierene for å få inn sirkulær økonomi er mangel på volum og standardiserte løsninger, poengteres det i programmet. Derfor introduseres Edel – en merkeordning som sertifiserer og sikrer god kvalitet i nye boliger. Dette vil gradvis øke etterspørselen etter ombrukte og resirkulerte produkter, nye produkter egnet for ombruk, nye forretningsmodeller, tjenester og økosystemer som skaper mer sirkulær økonomiske byggeprosjekter.
Merket «Edel»
Merket skal være et brand som eies og forvaltes av en egen organisasjon. Merket skal selges til utbyggere og byggherrer som vil framheve boligprosjekter med sirkulær økonomiske kvaliteter.
Innovasjonsprogrammet går under navnet «Byggfloken». Deltakerne har siden oppstarten i mars 2018 utarbeidet en oversikt over utfordringene i dagens verdikjede og i løpet av et halvt år har de sammen utviklet 19 konsepter, og gått i dybden på ni konsepter, for en mer bærekraftig næring.
Innholdet i konseptene
Konseptene inkluderer bestillinger og anskaffelser, utforming av tjenester og forretningsmodeller, og bruk av teknologi innen energi, transport og ressursbruk. Ved å få på plass effektive digitale plattformer som driver innovasjon, sikrer standardisering og satsing på kompetanseutvikling er målet at bygg designess og tegnes med produkter, tjenester og materialer – som aldri ender opp som avfall.
Foruten Statsbygg, Undervisningsbygg og Circular Norway, har disse vært med i utviklingsarbeidet: Æra Strategic Innovation, Renas, Elektroforeningen, Norsk Rørgrossisters Forening, Bellona, Selvaag Eiendom, Dyrvik Arkitekter, Norsk Byggtjeneste, NITO, Oslo Business Region, Rambøll, Romerike Avfallsforedling IKS, Oslo Works, Natural State, Future Built, DOGA, advokatfirmaet BAHR, Signify, Entro, Norsk Gjenvinning, Rebuilding, og Direktoratet for Byggkvalitet.
Bli den første til å kommentere på "Anskaffelser en nøkkel i byggenæringens overgang til sirkulærøkonomi"