Myndigheter og offentlige organisasjoner oppfordres til å forlenge sine tilbudsfrister i anskaffelser oppimot og gjennom sommerferien. Da får aktuelle tilbydere mulighet for å spille inn sine best mulige tilbud. Oppfordringen kommer fra DI Dansk Byggeri, en bransjeforening innen bygg og anlegg. Å ta et slikt hensyn, heter det, vil være til stor nytte både for private virksomheter og offentlige myndigheter.
Hvis anskaffelsene planlegges uten at det tas hensyn til perioden med sommerferie risikerer de offentlige myndighetene og organisasjonene at mulige tilbydere avstår fra å komme med tilbud. Det begrenser konkurransen, understreker DI Dansk Byggeri.
Ikke under to ukers frist
Hvor lang tidsfristen i de konkrete anskaffelsene skal være, avhenger derfor av den konkrete oppgavens omfang og kompleksitet. DI Dansk Byggeri anbefaler generelt ikke at det gis under to uker til å utarbeide tilbud. Selv med en tilbudsfrist på to uker, er det ikke mye tid til å stille spørsmål til konkurransegrunnlaget. Tilbud utarbeidet under tidspress øker derfor generelt risikoen for konflikter etter kontraktinngåelsen.
Det kan oppstå uforutsette situasjoner hvor oppdragsgiver har et akutt behov for å få utført en oppgave. Det er likevel ytterst sjelden at det i bygge- og anleggsanskaffelser kan benyttes hasteprosedyrer, konstaterer DI Dansk Byggeri. Offentlige myndigheter kan ikke blindt fastlegge tidsfristene etter minimumsfrister, men må i stedet vurdere hva en passende og rimelig tidsfrist for den konkrete oppgaven måtte være.
Juridisk plikt
Dansk anskaffelsesregelverk pålegger oppdragsgivere en juridisk plikt å ta hensyn til perioder med sommerferie når der planlegges og gjennomføres anskaffelser. Det overordnede formål med reglene er å sikre at der skapes en effektiv og god konkurranse, slik at offentlige kroner benyttes på den best mulige måte.
DI Dansk Byggeri påpeker at det derfor er ergerlig når det gjennomføres anskaffelser i sommerferien, hvor mange virksomheter enten holder stengt eller har redusert aktivitet, og medarbeidere er på ferie – uten at det avspeiles i fastleggelse av tidsfrister.
Ergerlig, svekket konkurranse
Det er ergerlig både for de som avstår fra å komme med tilbud, men i høy grad også for myndigheter og kommuner som risikerer å motta færre tilbud, samt tilbud hvor sentrale nøkkelmedarbeidere i virksomhetene ikke har hatt mulighet for å delta i utarbeidelsen.
Med andre ord, konstaterer DI Dansk Byggeri, vil konkurransen ikke være like så god og effektiv som den kunne ha vært.
Bli den første til å kommentere på "Dansk oppfordring: Snart sommerferie – tenk deg om når tilbudsfristen settes"