De fem største utfordringene knyttet til offentlige anskaffelser i bygg og anlegg avtegner seg i en svensk undersøkelse der over 500 bygg- og anleggsfirmaer er med. Ikke uventet topper altfor hyppig bruk av laveste pris, ikke god nok kontraktsoppfølging og konkurransegrunnlag av dårlig kvalitet utfordringslisten. Tre av fire mener også at det er altfor smått med initiativ til markedsdialog, og halvparten mener dialogen som foregår, heller ikke kaster så mye av seg.
I løpet av november og desember 2024 gjennomførte Byggföretagen sin undersøkelse som er grunnlaget for årets utgave av Byggbarometern. Byggföretagen er en bransje- og arbeidsgiverorganisasjon som samler ca. 4 000 seriøse bygg-, anlegg og spesialforetak.
Drøyt 500 bedrifter svarte i undersøkelsen, blant disse deltar nær 300 i offentlige anskaffelser. I alt 80% av de spurte er bedrifter med færre enn 50 ansatte. Verdien av offentlige anskaffelser i Sverige anslås til omtrent 900 mrd svenske kroner per år.
Dialog med oppdragsgiverne
Mer enn 6 av 10 av alle selskaper og 75 % av de som deltar i offentlige anskaffelser, oppgir at innkjøpsorganisasjoner sjelden, svært sjelden eller aldri tar initiativ til dialog før fremtidige anskaffelser. Over halvparten mener også at den dialogen som faktisk foregår, sjelden eller aldri har noen merkbar effekt.
Firmaene har en positiv holdning til dialog og oppgir at de i stort omfang deltar når innkjøpsorganisasjoner inviterer til dialog. Nesten 60 % av alle og 80 % av de som deltar i offentlige anskaffelser, opplyser i undersøkelsen at de ofte eller noen ganger deltar ved anskaffelse av organisering inviterer til dialog.
Og det er bred enighet om at oppfølging av fastsatte krav og avtalevilkår ikke finner sted i tilstrekkelig stor grad, viser undersøkelsen.
Fem største utfordringene
Ifølge byggefirmaene er de fem største utfordringene ved offentlige anskaffelser:
• For mye fokus på pris ved evaluering.
• Forespørselsdokumenter av for dårlig kvalitet.
• Kontraktsvilkår og andre krav er ubalanserte, uklare, for høye eller irrelevante.
• Ingen eller dårlig oppfølging av fastsatte krav/kontraktsbetingelser i kontraktsperioden.
• Ingen muligheter for langsiktig samarbeid med oppdragsgiver.
– Konkurransen på markedet må ivaretas bedre for at anskaffelsen skal være en lønnsom virksomhet for både oppdragsgivere og entreprenører. Innenfor EU har andelen anbud med kun én tilbyder nesten doblet seg over en tiårsperiode, noe som er et varseltegn. Derfor ønsker Byggföretagen velkommen til en gjennomgang av EUs anskaffelsesdirektiv, med økt konkurranse og regelverksforenkling i fokus, sier adm. dir, Catharina Elmsäter-Svärd i Byggföretagen.
Bli den første til å kommentere på "De fem største utfordringene i svenske BA-anskaffelser"