I Trøndelags-kommunen Oppdal kjempes det nå en kontraktskamp mellom en utenbys og en lokal entreprenør. Og det er på miljøarenaen kampen foregår. Den utenbys hadde laveste pris, så der kommer den lokale ingen vei. Men derimot på miljø: Hva med kortere reiseavstand for arbeidsfolk (kutter utslipp)? Hva med behov for transport av byggevarer? Her har de den lokale næringsforeningen i ryggen. Den lokale er også Miljøfyrtårn-sertifisert, men den utenbys hevder at deres ISO-140001-sertifisering trumfer denne.
Saken gjelder bygging av en barnehage i Oppdal kommune sør i Trøndelag, og det er OPP, lokalavis som utkommer i Oppdal, som har laget reportasjene Anbud365 bygger på.
Jevn konkurranse
Byggingen av barnehagen er kostnadsberegnet til 72,6 mill. Imidlertid dreide anbudskonkurransen seg bare om selve entreprisen, og 17 meldte sin interesse for den. Seks av disse gav tilbud. Resultatet var at et Trondheimsfirma dro avgårde med kontrakten med en tilbudspris på nær 42,7 mill. – 258 000 kroner mindre enn den lokale konkurrenten. Vektingen var 70% pris, 20% miljø og 10% fremdrift.
Den lokale konkurrenten har klaget til kommunen på avgjørelsen. Det påpekes at vinneren ikke er Miljøfyrtårn-sertifisert, samtidig som den lokale har sine arbeidsfolk i Oppdal – noe som holder utslippene nede. På sin side bekrefter Trondheimsfirmaet – konkurransens vinner – at de ikke er Miljøfyrtårns-sertifisert, men at de har ISO-14001-sertifisering. Den fyller alle kriterier som Miljøfyrtårn krever og stiller enda krav enn det som fremkommer i Miljøfyrtårn. Ifølge Trondheims-firmaet.
Kort reiseavstand
Lokalavisen har spurt kommunen om ikke dette med reiseavstanden for arbeidsfolkene må telle, men kommunen vil ikke svare på spørsmål nå. De vil vente med å kommentere til de har sett på klagen som er kommet.
Men fra leder av bygg og anlegg i Oppdal næringsforening, Henrik Vågen, har en kommentar. Riktignok på generelt grunnlag, ikke til den konkrete byggesaken. Han slå fast at det ikke kan settes lokale betingelser i en anbudskonkurranse, men det er mulig å vurdere lokale miljøkriterier. Og på den måten se om en lokal entreprenør har større mulighet til å gi en bedre besvarelse på miljø enn et selskap utenfra. Han trekker frem at arbeidsfolk i lokale firma har kortere vei til jobb og at man dermed kan holde utslipp nede. I tillegg kan et lokalt firma teoretisk sett komme bedre ut enn et firma utenbys når det gjelder behov for transport av byggevarer.
Dette har næringsforeningen tatt opp med kommunen i de faste dialogmøtene de har, opplyser Vågen til OPP.
Det er riktig at ISO-sertifisering oppfyller kravene til Miljøfyrtårn, Miljøfyrtårn er den laveste treedjepartsertifiseringen av miljø. Oppdragsgiver kan heller ikke sette krav til navngitte, spesifikke sertifiseringer.
Dersom utslipp på reiser av arbeidsfolk skal evalueres i konkurransen, må det for det første ha en reell påvirkning på totalutslippene, i tillegg må det ha vært oppgitt i konkurransegrunnlaget på forhånd.
Da må man ta hensyn til ikke bare hvor de er bosatt, men hvordan de kommer seg dit (elkjøretøy, offentlig transport?), så må man se på hele verdikjeden i transport av materiell. Hvis materiellet/byggevarene er produsert nærmere kan det ha noe for seg, men om det fraktes fra samme land i europa så gir det ingen forskjell i utslipp. Men dette måtte også vært oppgitt i konkurransegrunnlaget, ikke minst måtte det ha vært målbare tall som dokumenterer utslippsbesparelser.