Flinkere til å stille seriøsitetskrav, men fortsatt «pris-skjær» i sjøen

Anbud365: Flinkere til å stille seriøsitetskrav, men fortsatt «pris-skjær» i sjøenByggebransjens Uropatrulje, der Vidar Sagmyr er prosjektleder, har siden 2014 jobbet for en seriøs byggebransje i Trondheim og omegn. Nylig arrangerte de vinterkonferanse.

Skriv ut artikkelen

Offentlige oppdragsgivere er blitt flinkere til å stille krav om seriøsitet til entreprenørene som skal være med og kjempe om en kontrakt. Det ble slått fast på en byggebransje-konferanse nylig. Men fortsatt er det utfordringer. På konferansen ble det bl.a. hevdet at dersom du investerer i å være seriøs, blir det fort så dyrt at du taper anbudet på pris. Og når seriøsitetskravene får liten vekt og prisen avgjør, er det enda mer sannsynlig at de som følger seriøsitetskravene best, taper kampen om kontrakten.

Byggebransjens Uropatrulje i Trondheim inviterte nylig folk fra VVS-, energi- og miljøteknikk-bransjene bransjen til vinterkonferanse, fremgår det av et oppslag på NemiTeks nettside. NemiTek – en forkortelse for Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening – er bransjeforening for alle som jobber med VVS, energi og miljøteknikk og har over 4 000 medlemmer fra hele landet.

Det var her avdelingsdirektør Paal Arne Sellæg i AF Decom, Nordens største rivingsentreprenør, gikk gjennom sine erfaringer med offentlige anbud: – Du investerer i å være seriøs – og det blir så dyrt at du taper anbudet på pris. Offentlige innkjøpere er blitt flinkere til å stille seriøsitetskrav, men noen ganger virker kravene stikk motsatt. Det er ingen grenser for hvor dårlig du er bare prisen er lav nok, konstaterte han.

Tatt i juks

Han trakk fram et eksempel der en entreprenør fikk laveste score på bemanning og laveste score på oppgaveforståelse. Oppdraget fikk de likevel, fordi prisen var klart lavest. Det endte med at entreprenøren ble tatt i juks og dømt til å betale erstatning etter å ha gravd ned rivningsavfallet fra en videregående skole. Noen dager etter dommen slo entreprenøren seg konkurs, ifølge Sellæg.

– En del selskap bruker veldig mye ressurser på å skaffe seg sertifiseringer, slår Sellæg fast. Men de som mangler sertifiseringene, får også være med på anbudene. Ofte sauses kvalifikasjonskrav og tildelingskriterier sammen

Blitt flinkere

Ifølge Kristina Overn Krohn i Deloitte er offentlige oppdragsgivere blitt flinkere til å stille krav om seriøsitet til entreprenørene som skal være med og kjempe om en kontrakt. Men kravene er ofte ikke tilpasset virkeligheten i bransjen, poengterte hun. Deloitte har sett på hvordan de offentlige innkjøpene fremmer seriøsiteten og funnet at det offentlige stiller krav, men kontrollerer ofte ikke at de følges. Etter at kontraktene er inngått og byggingen har begynt, er det dårlig med kontroller. Strenge krav også kan virke mot sin hensikt, fremholdt Overn Krohn. Det koster nemlig å følge alle kravene som stilles til å være seriøs. Når seriøsitetskravene får liten vekt og prisen avgjør, er det enda mer sannsynlig at de som følger seriøsitetskravene best, taper. Hun konstaterte at det er en samlet oppfatning blant både leverandører og innkjøpere av at markedet har beveget seg i klart positiv retning i løpet av de siste 15–20 årene.

Bli den første til å kommentere på "Flinkere til å stille seriøsitetskrav, men fortsatt «pris-skjær» i sjøen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.