Førkommersiell anskaffelse i sluttfasen – fullt hemmelighold råder

Anbud365: Førkommersiell anskaffelse i sluttfasen – fullt hemmelighold råderChristian Tveitnes og Benedicte Kjørsvik i Vann- og avløpsetaten vil ha en (nesten) gravefri hovedstad. I løpet av 2017 avsluttes testfasen for NoDig på Ås. Vann- og avløpsetaten har som målsetting å prøve ut teknologien i praksis i løpet av 2018.

Skriv ut artikkelen

Gravefrie løsninger for Oslo-gatene testes nå ut i all hemmelighet ved et nedlagt kloakkrenseanlegg i Ås. Her skapes nye produkter! Oslo kommune er dermed inne i det siste steget i sin førkommersielle anskaffelse. Hemmeligholdet i testfasen skyldes at løsningene skal patenteres. Lyktes man, kan Oslo kommune – og andre som kjøper sluttproduktet – regne med store besparelser og miljøgevinster. Det betyr også at oppgraderingen av vannledningsnettet i hovedstaden kan skyte fart.

For godt over tre år siden startet Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune denne førkommersielle anskaffelsen. Startskuddet gikk i og med at etaten arrangerte en dialogkonferanse 18. mars 2014, som Nasjonalt program for leverandørutvikling hadde lagt til rette.

Oslo kommune har i mange år satset på gravefrie (NoDig)-løsninger ved rehabilitering av kommunale hovedledninger. Fremgangsmåten som benyttes i dag, krever at hvert enkelt påkoblingspunkt blir gravet opp og koblet til hovedledningsnettet, med de ulempene dette medfører for miljø og samfunn. Gjennom den førkommersielle anskaffelsen har VAV et håp å få utviklet metoder for gravefri tilkobling fra hus til hovedvannledning. Man rett og slett utfordret kompetansen i markedet.

I tillegg trenger etaten å øke takten i oppgraderingen av vannledningsnettet. I dag oppgraderes omtrent 1 % av nettet hvert år.

Store og viktige besparelser

VAVs tallmateriell fra tradisjonell graving for tilkobling fra hus til hovedvannledning viser at man ved ny gravefri løsning vil kunne oppnå en økonomisk besparelse på ca. 40 %. Dette kommer i tillegg til innspart arbeidstid som også utgjør ca. 40 %. I tillegg til de økonomiske besparelsene kan en ny gravefri løsning bidra positivt til miljø og samfunn. Så vel utfordringer med trafikkavvikling, adkomst til bygninger, støy, støv og trivsel i nærmiljøet er konsekvenser av tradisjonell graving.

Testfeltet på Ås skal simulere de utfordringene leverandørene vil møte når de står i kjelleren i en bygård i Oslo og skal bore ut og koble til en stikkledning på en hovedvannledning i gaten. På strekningen mellom kjelleren og tre nedgravde hovedvannledningsrør er det fylt opp med ulike typer masser som finnes i Oslos «underverden».

Eksperter følger prosjektet

En håndplukket ekspertgruppe følger prosjektet og de aktuelle leverandørene har fått tid og rom til å sjekke ut alle mulige løsninger. Den innovative anskaffelsesprosessen følges med lys og lykte av både nasjonale og internasjonale aktører. I løpet av 2017 avsluttes testfasen på Ås. Vann- og avløpsetaten har som målsetting å prøve ut teknologien i praksis i løpet av 2018.

Konkurransen gjennomføres som en førkommersiell anskaffelse av utviklingstjenester for gravefri tilkobling fra hus til hovedvannledning. En førkommersiell anskaffelse gjennomføres som en åpen konkurranse hvor alle med en god ide kan levere tilbud, og hvor antallet leverandører reduseres gradvis gjennom de ulike fasene konkurransen: Produktide, løsningsforslag, prototyp og felttest. Når den førkommersielle anskaffelsen er til ende og man har et produkt som fungerer, arrangeres en vanlig, kommersiell anbudskonkurranse om kontrakt på levering av produktet.

Du kan lese mer om den hemmelige testingen i Ås her.

Bli den første til å kommentere på "Førkommersiell anskaffelse i sluttfasen – fullt hemmelighold råder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.