Gigantkontrakter helt i grenseland – frykter at norske SMB taper

Anbud365: Gigantkontrakter helt i grenseland – frykter at norske SMB taper– Rapporten viser hvor viktig det er at politikere og samferdselsmyndigheter legger kontraktene på et nivå som norske entreprenører kan håndtere, sier Trond Johannesen, adm.dir. i Maskinentreprenørenes Forbund.

Skriv ut artikkelen

De største utlysningene av veikontrakter i dag er helt i grenseland dersom norske virksomheter skal kunne gi konkurransedyktige tilbud. Dette konstaterer Samfunnsøkonomisk analyse i en fersk rapport. Maskinentreprenørenes forbund (MEF) frykter at norske, små og mellomstore entreprenører taper kampen om veimilliardene.

Samfunnsøkonomisk analyse har på oppdrag fra MEF utarbeidet rapporten «Analyse av effektene av oppdeling av veikontrakter». Det gjelder forholdet mellom oppdeling av veikontrakter og kostnader knyttet til veiutbyggingsprosjekter av ulik størrelse og entrepriseform.

I utredningen har det vært et spesielt fokus på ulike kontraktsalternativer for utbyggingen av strekningen E18 Arendal – Tvedestrand. – Vår vurdering, heter det i rapporten, er at det sannsynligvis hadde oppstått flere samfunnsøkonomiske gevinster dersom E18 Arendal – Tvedestrand hadde blitt utlyst som to totalentrepriser framfor én, fordi prosjektet er så stort at risikoen entreprenøren påtar seg sannsynligvis vil overstige stordriftsfordelene knyttet til større prosjekter.

Frykter at små og mellomstore taper

– Rapporten viser hvor viktig det er at politikere og samferdselsmyndigheter legger kontraktene på et nivå som norske entreprenører kan håndtere. Vi har ikke råd til å gamble med arbeidsplasser og norsk anleggskompetanse, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund. Vi er opptatt av å bygge opp kompetanse i det norske anleggsmarkedet. Da må kontraktene tilrettelegges slik at disse dyktige entreprenørene har mulighet til å delta i konkurransen.

Utenlandske entreprenører som deltar på det norske anleggsmarkedet, har ofte mer erfaring knyttet til store kontrakter. Blir kontraktene tilstrekkelig store, vil erfaring fra tidligere store prosjekter være et viktig konkurransefortrinn.

For norske anleggsvirksomheter representerer det en ny konkurranseutfordring, som kan fordre ny strategisk tilpasning hos anleggsvirksomheten. – Norske samferdselsmyndigheter gjør klokt i å ta hensyn til dette ved at utlysningen av nye oppdrag utformes slik at utenlandske anleggsvirksomheter kan møtes med effektiv konkurranse fra norske, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i sin rapport.

Veksten i kontraktstørrelse

Anleggsnæringen har de siste årene hatt en raskere produktivitetsutviklingen enn gjennomsnittet for norsk næringsliv. I rapporten understrekes det som sentralt at veksten i kontraktstørrelse som utlyses på offentlige anbud, ikke øker så raskt at norske virksomheter i praksis utestenges.  Det er for å sikre videre produktivitetsutvikling og konkurranseevne for norske anleggsvirksomheter. Og:

– Analysen i denne rapporten tyder på de største utlysningene i dag er helt i grenseland for hva som er hensiktsmessig, dersom norske virksomheter skal kunne gi konkurransedyktige tilbud. Det tar tid å tilegne seg den planleggingskompetansen som er nødvendig for å kunne gjennomføre større kontrakter på en god måte, og både hensynet til god oppgaveutførelse og effektivitet i norsk anleggsnæring tilsier at utlysninger av større samferdselsprosjekter bør være tilpasset strukturutviklingen i norsk anleggsnæring. Eksempelvis var det for fem år siden svært få, eller ingen, norske entreprenører som kunne ha levert tilbud på et prosjekt til over to milliarder, mens i dag vil dette være mulig for flere.

Bli den første til å kommentere på "Gigantkontrakter helt i grenseland – frykter at norske SMB taper"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.