God butikk for lokale underleverandører i anleggsprosjekt på Sunnmøre

Anbud365: God butikk for lokale underleverandører i anleggsprosjekt på SunnmøreVi har et komplett næringsliv på Sunnmøre, der entreprenørene enkelt får tak i kompetanse og tjenester. Det er trolig den viktigste grunnen til at det ligger store verdier igjen lokalt etter byggingen, sier prosjektleder Marianne Nærø i Møre og Romsdal fylkeskommune i en kommentar på fylkeskommunens nettsider til Nordøyuvegen-evalueringen.

Skriv ut artikkelen

Anleggsgiganten Skanska er hovedentreprenør, men underleverandørene er lokale. Det ble god butikk for disse bedriftene – og for hele lokalsamfunnet, viser en evaluering av byggingen av en viktig fastlandsforbindelse i Ålesund. De lokale entreprenørene har håvet inn godt 850 mill på prosjekter, i tillegg til at de i anleggsperioden opplevet vekst i form av økt bemanningen med lokale, fast ansatte.

Nordøyvegen er et veisamband som vil gi fastlandsforbindelse til Nordøyene i Ålesund kommune ytterst i Møre og Romsdal. Veisambandet har en total lengde på 37 km og vil gi fast veisamband til 2 709 innbyggere.

Skanska er hovedentreprenør med en kontraktssum på 3,2 mrd. Av disse er 859 mill gått til avtaler med lokale underentreprenører. I tillegg kommer 40 mill i lokale innkjøp og ca. 53 mill. i lønn til lokalt an. Totalt 952 mill, ifølge evaluering som er gjennomført av Concreto på oppdrag frå Møre og Romsdal fylkeskommune.

Vekst hos underentreprenører

Undersøkelsen viser at de lokale underentreprenørene også har opplevd vekst i byggeperioden. Halvparten av dem har økt bemanningen med lokale, fast ansatte. Hver tredje har utvidet maskinparken. De melder om utvidet nettverk, samarbeid og økt kompetanse. Nordøyvegen er også et viktig referanseprosjekt i kampen om nye kontrakter, heter det.

Alle underentreprenørene har også gjort innkjøp av varer og tjenester for å løse oppgavene side. Undersøkingen tyder på at en større del av innkjøpene er gjort i lokalt næringsliv.

Prosjektering og byggeledelse

Fra ferdig reguleringsplan i 2013 til mai 2022 har også 208,6 mill i byggherrekostnader som f.eks. prosjektering og byggeledelse gått inn i den lokale økonomien. Det gjelder ikke bare lønn til ansatte i Møre og Romsdal, men også f.eks. 18,6 mill i anleggsbidrag til nettselskapene som forsyner øyene med strøm.

– Nordøyvegen er et prosjekt med undersjøisk tunneldriving, masseflytting, vegbygging og plasstøpte betongkonstruksjoner. Det er et marked der lokale og nasjonale leverandører har høy kompetanse, kapasitet og konkurranseevne. I tillegg har vi et komplett næringsliv på Sunnmøre, der entreprenørene enkelt får tak i kompetanse og tjenester. Det er trolig den viktigste grunnen til at det ligger store verdier igjen lokalt etter byggingen, sier prosjektleder Marianne Nærø i Møre og Romsdal fylkeskommune i en kommentar på fylkeskommunens nettsider.

Bli den første til å kommentere på "God butikk for lokale underleverandører i anleggsprosjekt på Sunnmøre"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.