Den lille kommunen oppfylte neppe kravet om vanntette skott mellom de ansatte i kommunen som utarbeidet konkurransegrunnlaget og tildelte vedlikeholdsoppdragene, og de som utarbeidet kommunens eget tilbud. Spørsmålet er om det i det hele tatt er mulig med vanntette skott i en så liten kommune. Men kommunen brukte et verktøy som sikrer at den ikke hadde innsikt i prisene levert inn fra private tilbydere. Dette fremgår av en revisjonsrapport i Dønna kommune.
Saken er tidligere omtalt i Helgelands Blad og Brønnøysund Avis.
Det er i en rapport fra Revisjon Midt-Norge at det fremgår at Dønna kommune (Nordland, ca. 1500 innbyggere) brøt anskaffelsesreglementet da vintervedlikeholdet av vegene ble sendt ut og avgjort på anbud. Hovedbegrunnelsen er krav til bruk av internbud ikke er fulgt.
Kommunen leverte inn tilbud på vedlikeholdet og brøytingen selv. I anbudsdokumentene var det imidlertid ikke opplyst at andre tilbud kunne bli forkastet dersom brøyting og vedlikehold i egenregi viste seg å være billigere. Et slikt forbehold ble uttrykkelig gitt i anbudskunngjøringen for 2015 til 2019, heter det i revisorrapporten.
Må varsle internbud
– En kommune kan delta i egen anbudskonkurranse, men da må den overholde særreglene for egen deltakelse. Det ble ikke gjort i dette tilfellet, sa en representant for Revisjon Midt-Norge da kommunestyret ble orientert.
Anbudsprosessen for 2019 til 2023 endte med samme resultat som i den forrige fireårsperioden, ifølge lokalmediene. Basert på tilbudene som kom inn, valgte kommunen selv å ta brøyting og vintervedlikehold på to av kommunens seks roder. På de fire andre rodene brøytes de kommunale veiene av private.
Vanntette skott
I revisjonsrapporten påpekes det at kommunen neppe har oppfylt kravet om vanntette skott mellom de ansatte i kommunen som utarbeidet konkurransegrunnlaget og tildelte vedlikeholdsoppdragene, og de som utarbeidet kommunens eget tilbud. I et vedlegg til rapporten fra revisjonen skriver en tidligere avdelingsingeniør, som ikke lenger jobber i Dønna kommune, at det ikke har vært vanntette skott – «men i en så liten kommune som Dønna er det en person som kunne laget konkurransegrunnlaget». Han legger til at dette har blitt gjort med bistand fra kommuneorganisasjonen KS. «Det (er) også kun en person som har kunnskap på å sette opp et tilbud og regne på hva det vil koste kommunen å ta brøytingen», skriver avdelingsingeniøren også.
Ingeniøren forteller også at kommunen har brukt en type verktøy som sikrer at den ikke har hatt innsikt i prisene levert inn fra private tilbydere, «slik at vi alle har levert inn tilbud på like vilkår». Men, ifølge ingeniøren har de private selvsagt visst at kommunen regner på pris for å ta deler av brøytingen.
Bli den første til å kommentere på "Hadde neppe vanntette skott – var kommunen for liten?"