Hvordan kutte transaksjonskostnader – tjue tips

Anbud365: Hvordan kutte transaksjonskostnader – tjue tipsKodeks for begrensning av transaksjonskostnader er lansert av Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI og Danske Arkitektvirksomheder. På bildet formennene i de to foreningene, Katja Viltoft (arkitektene) og Henrik Winther (ingeniørene).

Skriv ut artikkelen

Tjue tips for å kutte ned på transaksjonskostnadene lanseres i en såkalt kodeks fra to av Danmarks foreninger for rådgivere innen bygg og anlegg. Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI og Danske Arkitektvirksomheder har ofte opplevet at deres medlemmer er blitt belastet med store transaksjonskostnader i forbindelse med anbud, heter det.

Byggherrene/byggherrerådgiverne bør være oppmerksomme på at det skal være et rimelig forhold mellom hva som forlanges og oppgavens størrelse/honorar, skriver de to foreningene i sin begrunnelse for den nylig lanserte kodeksen.  Ikke minst gjelder det ved prosjektkonkurranser og totalrådgiverkonkurranser, men også ved alminnelige konkurranser.

Direktetildeling

Blant de tjue punktene i kodeksens sju «kapitler» heter det bl.a. å benytte den enkleste anskaffelsesformen. Oppdrag under 500 000 bør så vidt mulig tildeles direkte. Å fravike standarder er heller ikke å anbefale, fremgår det, foreningens medlemmer bør ikke ta initiativ til noe slikt. Og hvis en kunde likevel krever det, bør medlemmene forsøke å få ham bort fra det.

Når det gjelder konkurranser med forhandlinger, oppfordres det til å legge til rette for at færrest mulig tilbydere behøver å forberede seg og delta i forhandlingene. La være å invitere til rammeavtaler der det angis en urealistisk stor omsetning – ofte ender det med ingen eller langt mindre omsetning. Og: Vær så presis som mulig i de parallelle rammeavtaler om vilkårene for de etterfølgende innkjøp, slik at det ikke trengs å utarbeide helt nytt tilbud ifm. de etterfølgende konkrete minikonkurransene.

Verdiløst og tidkrevende

Mange råd knytter seg til omfanget av dokumenter, f.eks. å la være krav til å lage LCA-beregninger i tilbudet. Det er meget tidkrevende og i realiteten verdiløst, da LCA først kan beregnes i det realiserte prosjekt. Anmod bare om dokumentasjon som er relevant for at finne den rette oppdragstakeren, og la være å stille krav om at tilbyderne skal utarbeide materiale som normalt først utarbeides når kontrakt er inngått, slås det fast i kodeksen.

Og la ikke konkurransen bli en juridisk øvelse, men hold fokus på behov og oppgaven, heter det, og det anbefales så lage et trimmet konkurransegrunnlag, som det er enkelt å navigere i, skjær ned på bilagene og gjør oppmerksom på om det er til orientering eller sentralt for oppdraget.

Referanser og forsikringskrav

Kravet om at referanser høyst må være tre år gamle er til skade særlig for små og mellomstore bedrifter, fremholder de to foreningene, og det virker konkurransebegrensende. Mulighetene for å fravike dette kravet bør undersøkes og, hvis mulig, benyttes.

Fem punkter gjelder også forsikringskrav, blant disse å la være å stille krav til selvrisikoens størrelse. I tillegg, heter det, unnlat å kreve forsikringsdekning som overstiger rådgiverens ansvarsbegrensning.

Bli den første til å kommentere på "Hvordan kutte transaksjonskostnader – tjue tips"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.