Innovasjonspartnerskap inn i kampen mot milliardetterslep i bruvedlikehold

Anbud365: Innovasjonspartnerskap inn i kampen mot milliardetterslep i bruvedlikehold Vi ønsker å finne helt nye løsninger for bygging og vedlikehold av bruer, sier en godt fornøyd samferdselssjef Arild Fuglseth etter tilslaget fra Innovasjon Norge.

Skriv ut artikkelen

Gjennom innovasjonspartnerskap skal nye og banebrytende løsninger skapes for å gi mer effektiv og kostnadsbesparende bygging og vedlikehold av bruer i Norge. Møre og Romsdal fylkeskommune har fått penger og ledertrøya til å gjennomføre dette innovasjonsprosjektet. Andre kan senere dra nytte av resultatet, og for næringslivet, som skal knyttes tett til prosjektet, åpner dette etter hvert store muligheter for business. Bare vedlikeholdsetterslepet på fylkeskommunens bruer er i milliardklassen.

En av søknadene som nylig passerte Innovasjon Norges nåløye om penger til innovasjonspartnerskap, var Møre og Romsdal fylkeskommune. I denne utlysningsrunden var det 35 millioner kroner tilgjengelig for nye prosjekter. Midlene kommer fra nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet.

Fem innovasjonspartnerskap er allerede i gang med Stavanger kommune i spissen. Stavanger kommune har nå inngått partnerskap med to bedriftskonsortier for å utvikle en aktiviseringsrobot og en smart rullator for å bidra til aktivisering og egenmestring hos eldre. I tillegg til Møre og Romsdal fylkeskommune, fikk Bodø kommune og Statens vegvesen/Statsbygg/Bane Nor tilslag denne gangen.

Banebrytende bru-løsninger

Prosjektet til fylkeskommunen går ut på å utvikle nye og banebrytende løsninger for for bygging og vedlikehold av broer. – Vi har i dag et vedlikeholdsetterslep som tidligere er utregnet til 1,3 milliarder kroner på bruer og ferjekaier i fylket. Det er også behov for oppgraderinger, tilpasset dagens krav. Derfor ønsker vi å finne helt nye løsninger for bygging og vedlikehold av bruer, sier en godt fornøyd samferdselssjef Arild Fuglseth til fylkeskommunens nettside.

Prosjektet skal forsøke å finne en mer effektiv og mindre kostbar måte å håndtere vedlikehold og bygging av bruer i tiden fremover. Det vil også komme til nytte for staten og for andre fylkeskommuner. Møre og Romsdal er nemlig ikke alene med dette behovet.  Dette kan gi store muligheter for næringslivet i Møre og Romsdal, som skal trekkes inn i arbeidet med å utvikle de nye løsningene.

Trenger mer effektiv måte

Fra Innovasjon Norges side heter det at prosjektet skal løse noen av de utfordringene som i dag er med gamle broer som sårt trenger vedlikehold samtidig som det er et behov for nye broer. Behovet er en mer effektiv og kostnadsbesparende måte å håndtere dette på i fremtiden. Innovasjon Norge har tro for at prosjektet i Møre og Romsdal vil bidra til å finne gode løsninger på dette.

Innovasjonspartnerskap skal stimulere til mer samarbeid mellom det offentlige og private næringslivet om å utvikle ny teknologi og nye arbeidsmåter, der bedriftene konkurrerer om å lage de beste løsningene. Offentlig sektor representerer ikke minst et stort potensielt marked for norske bedrifter. For at innovative bedrifter skal øke mulighetene til å lykkes internasjonalt, er det behov for å teste ut løsninger og teknologi på et velfungerende hjemmemarked.

Radikale innovasjoner

For å få frem disse radikale og banebrytende innovasjonene trengs modeller og prosesser som legger til rette for de virkelig gode offentlig-privat samarbeid. Innovasjon Norge har derfor tilrettelagt for at kommuner, etater, sykehus etc. kan gå inngå innovasjonspartnerskap sammen med næringslivet.

Et innovasjonspartnerskap tar utgangspunkt i et offentlig behov, krever topplederforankring og et tett offentlig-privat samarbeid om å utvikle nye løsninger til bruk i offentlig sektor. Modellen legger til rette for at flere offentlige aktører kan gå sammen om å utvikle løsninger på felles behov.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap inn i kampen mot milliardetterslep i bruvedlikehold"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.