Innovativ anskaffelse mulig verktøy for sirkulær økonomi i byggebransjen

Anbud 365: Innovativ anskaffelse mulig verktøy for sirkulær økonomi i byggebransjenDet er i hovedstadsregionen man arbeider med å forberede en mulig innovativ anskaffelse for å søke etter gode og rasjonelle løsninger som kan bidra til å stimulere til ombruk i byggebransjen, opplyser sier Ida Skaaret Laustsen, rådgiver i Nasjonalt program for leverandørutvikling (foto: NHO).

Skriv ut artikkelen

Sirkulær økonomi er på vei inn i byggebransjen. Flere offentlige byggherrer tenker ombruk av bygningsdeler, materialer, inventar og utstyr i sine bygg. Målet er å bidra til å minimere miljøpåvirkningen og klimagassutslippene. Foreløpig savnes en struktur eller et system for å få det til. En innovativ anskaffelse kan være verktøyet som får frem det som skal til. Et fellesinitiativ er i gang med å forberede en slik anskaffelse, men først dialog med leverandørmarkedet.

Det er i hovedstadsregionen man nå arbeider med å forberede en slik anskaffelse for å søke etter gode og rasjonelle løsninger som kan bidra til å stimulere til ombruk i byggebransjen. Et fellesinitiativ bestående av Undervisningsbygg Oslo KF, Omsorgsbygg Oslo KF, Fredrikstad kommune, Asker kommune, Nittedal kommune, Drammen kommune, AFK Eiendom FKF, Bellona, Difi og Nasjonalt program for leverandørutvikling står bak. I første omgang skal en dialogkonferanse arrangeres. Poenget er å få innspill på hvordan de kan løse utfordringene knyttet til ombruk og gjenbruk av byggematerialer.

Gjenbruk av materialer

Flere offentlige virksomheter ønsker å bidra til å øke ombruk av bygningsdeler, materialer, inventar og utstyr i sine bygg, med mål om å bidra til å minimere miljøpåvirkningen og klimagassutslippene. Mange kommuner har krav om å gjenbruke utstyr og resirkulere materialer. I Oslo er det en målsetning om økt materialgjenvinning, økt ombruk av bygningsmaterialer og at alle bygg som rehabiliteres eller rives skal kartlegge materialer og bygningsdeler for gjenbruk.

For å få til denne omstillingen er det behov for et system eller en struktur for å håndtere registrering, innsamling, restaurering, videreforedling og videresalg for materialer i bygg. Mulig gjenbruk i nye byggeprosjekter i regi av Oslo kommune og eventuelt salg til andre prosjekter er her en meget aktuell mulighet. Også private byggherrer er relevante aktører i en kommersiell sirkulær- og ombruksøkonomi.

Kommersiell arena

– Vi ønsker derfor å utfordre leverandørene til å komme med innspill for en kommersiell arena for dette, sier Ida Skaaret Laustsen, rådgiver i Nasjonalt program for leverandørutvikling. Det er viktig at de offentlige virksomhetene får en god dialog med bedrifter, gründere og forskningsmiljø for å løse utfordringene. Vi ser også mulighet for å teste ut løsninger i kommende prosjekter, for å få på plass løsninger som fremmer ombruk i en større grad enn i dag. Prosjektporteføljen i Oslo kommune er løpende og stor. På det nåværende tidspunkt ser vi at flere prosjekter i Undervisningsbygg og Omsorgsbygg kan være aktuelle for utprøving og gjennomføring av løsningsforslag.

På spørsmål om hva som ligger i begrepet «å finne en kommersiell arena» svarer Laustsen at det ligger et ønske om en innovativ anskaffelse i enden: – Etter dialogen vet vi hva mulighetsrommet er. Det kan hende det blir anskaffelse, FoU-prosjekter, eller et utviklingsprosjekt – vi holder alle muligheter åpne. Vi holder det også åpent om aktørene bør samarbeide om en anskaffelse, eller om man skal tenke separate anskaffelser – og dette er også noe man ønsker innspill fra leverandørene på. I etterkant av anskaffelsen møtes de offentlige virksomhetene bak initiativet for å ha med seg innspillene fra konferansen og legge planen for veien videre og anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse mulig verktøy for sirkulær økonomi i byggebransjen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.