Kaster seg ut i anskaffelse om emballasjesmarte byggeplasser

Anbud365 Kaster seg ut i førkommersiell anskaffelse om klimasmarte byggeplasserThea Mork Kummen, Bærum kommune (t.h.) og Gørill Horrigmoe, Nasjonalt program for leverandørutvikling, samarbeider om førkommersiell anskaffelse om sirkulær emballasje for byggeplass.

Skriv ut artikkelen

Bærum kommune med støtte fra Nasjonalt program for leverandørutvikling kaster seg ut i en plan- og designkonkurranse for utvikling av emballasjesmarte byggeplasser. En undersøkelse i forkant viser at skepsisen i byggenæringen er stor: Risiko ved å prøve ut nye arbeidsmåter, tvil rundt lønnsomheten og den reelle miljøvennligheten til emballasjesmarte løsninger. Noen stor tro på en radikal endring av dagens praksis fins ikke, men: Byggherre-krav i offentlige anskaffelser kan være et sterkt virkemiddel for å skape utvikling i den norske byggenæringen.

I plan- og designkonkurransen ønsker Bærum kommune å utfordre markedet på nye løsninger som kan gi nødvendig beskyttelse til materialer og produkter til bygget uten å generere avfall. Arbeidet med behovsbeskrivelsen og konkurransemalen startet i sommer, og kvalifikasjon av inntil seks deltakere skal være gjennomført i løpet av september.

De kvalifiserte skal så starte utviklingen av sine forslag til sirkulær emballasje for byggeplass. En jury gjennomgår de innsendte forslagene uten å vite hvem som står bak, og kårer en vinner. Vinneren vil motta 300 000,- i premiepenger til å lage en prototype for sitt forslag, skriver Nasjonalt program for leverandørutvikling på sine nettsider.

Sirkulær, sirkulær …

Vinneren av sirkulær emballasje for byggeplass presenterer prototypen for sitt forslag i selskap med vinnerne fra øvrige konkurranser: sirkulære gressbaner, sirkulære skillevegger i tre, sirkulær mobilitet i hyttekommuner, sirkulære møbler og sirkulærenergi. Løsningene presenteres for offentlige innkjøpere med samme behov, Klima- og miljødepartementet (oppdragsgiver), potensielle investorer, virkemiddelapparatet og presse. Målet med prosjektet er at de nye løsningene skal blir kjøpt inn eller utviklet videre med støtte fra investorer eller virkemiddelapparatet.

I forbindelse med konkurransen har SINTEF Community sammen med Bærum kommune utført en kvalitativ undersøkelse på to byggeplasser og hos en distributør av byggevarer for å undersøke emballasjebruken på norske byggeplasser.

Risiko med noe nytt

Funnene viser at det er risikoen ved å prøve ut nye arbeidsmåter, samt tvilen rundt lønnsomheten og den reelle miljøvennligheten til emballasjesmarte løsninger, som særlig gjør informantene skeptiske til emballasjesmarte byggeplasser. Verken informantene fra entreprenørene eller distributøren viser stor tro på en radikal endring av dagens praksis, selv om de ser at det er et potensial for mer ressurseffektive arbeidsmåter.

Det kan derfor være behov for å stimulere en slik utvikling, slås det fast i undersøkelsesrapporten. Byggherrekrav kan være et effektivt virkemiddel for å utvikle bransjen. Den raske utviklingen av fossilfrie og utslippsfrie byggeplasser viser at krav i offentlige anskaffelser kan være et sterkt virkemiddel for å skape utvikling i den norske byggenæringen. Utvikling av emballasjesmarte byggeplasser gjennom utvikling av anskaffelsen vil derfor ha et potensial for å påvirke hele bransjen i retning av smartere emballasjeløsninger.

Bli den første til å kommentere på "Kaster seg ut i anskaffelse om emballasjesmarte byggeplasser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.