Offentlige anskaffelser i Danmark har i perioden 2013-2016 inneholdt krav om opprettelse av flere tusen nye utdannings- og praksisplasser i arbeidslivet. Det viser en undersøkelse som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gjennomført. Temaet for undersøkelsen var «følg eller forklar-prinsippet». Her fremgår det at en høy andel av danske statlige oppdragsgivere benytter sosiale klausuler og en stigende andel som forklarer hvorfor de ikke benytter slike klausuler i konkrete anskaffelser.
I Danmark foretas en årlig vurdering av i hvilken grad statlige oppdragsgivere ved sine anskaffelser følger «følg eller forklar»-prinsippet. Resultatene av årets undersøkelse foreligger i rapporten «Evaluering af følg eller forklar-princippet for statslige ordregivere». Den omfatter statlige anskaffelser i perioden januar 2015 til og med 31. desember 2016. Prinsippet ble i 2014 utvidet til også å gjelde kommunene og regionene.
Undersøkelsen avdekker at antallet relevante anskaffelser med sosialklausuler generelt ligger høyt – helt opp i 87% i 2014, men i 2016 bare nær 61. Når det gjelder andelen relevante anskaffelser der oppdragsgiveren har forklart hvorfor sosiale klausuler ikke er med, har tatt seg kraftig opp i 2016 – til drøyt 28%. I 2015 var det 10%. Samtidig er andelen uten forklaring eller bruk av sosiale klausuler på vei ned, fra drøye 38% i 2013 til 9,5% i 2016. En av forklaringene på dette, heter det i rapporten, er at man var ukjent med prinsippet.
Tusenvis av plasser
På bakgrunn av de statlige oppdragsgivernes innrapporteringer til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har man beregnet det samlede antallet praksisplasser som de relevante anskaffelsene har hatt i 2015 og 2016.Dette er sammenliknet med tidligere beregninger for 2013 og 2014. Tallene er beheftet med betydelig usikkerhet, men viser at det i 2013 var relevante anskaffelser med krav tilsvarende om lag 340 praksisplasser, året etter ca. 589, så i 2015 drøyt 270 og i fjor 1186.
I rapporten kommenteres det at selv om andelen relevante anskaffelser i 2015 var høy, førte det ikke med seg mer enn om lag 270 praksisplasser. At antallet i fjor var svært høyt, forklares med to anskaffelser i forbindelse med det gigantiske Femern-prosjektet. Kravene i de to anskaffelsene er beregnet å føre til nær 800 praksisplasser. Femernbæltforbindelsen er en planlagt bro eller tunnel fra Danmark til Tyskland over havstredet Femern Bælt.
Kommunal sektor
I kommunal sektor er det ikke foretatt oppfølgingen av bruken av prinsippet siden 2014, mens foreningen Danske Regioner melder at det bl.a. i forbindelse med sykehusbygging er opprettet om lag 490 praksisplasser. Sistnevnte opplysninger gjelder helt fra prosjektenes start, slik at mange av plassene kan ha blitt etablert i årene forut for 2016.
Prinsippet, som også legges til grunn bl.a. for norske, statlige virksomheters alminnelige drift, innebærer at oppdragsgiverne enten skal benytte sosiale klausuler eller forklare hvorfor de ikke gjør det. Det gjelder bygge- og anleggskontrakter og ved tjenestekjøp. I Danmark er en sosial klausul om utdannelse- og praksisavtaler et kontraktsvilkår mellom den statlige oppdragsgiveren og den som har fått kontrakten.
Følg eller forklar-prinsippet om sosiale klausuler har vært gjeldende for statlige oppdragsgivere i Danmark siden 2013. Det gjelder anskaffelser med kontraktsum på minimum 10 mill., eventuelt samlet lønnssum på tilsvarende. Formålet med prinsippet er å øke bruken av slike krav i offentlige anskaffelser, og dermed skaffe flere praksisplasser.
Bli den første til å kommentere på "Krav i danske offentlige anskaffelser om flere tusen nye praksisplasser"