Ny kamp om granitt-kjøp – kinesisk eller norsk?

Skriv ut artikkelen

Det brygger opp til ny kamp om valg av granitt – norsk eller kinesisk – i et større byggeprosjekt. Drammen kommune skal bygge ny bybru og trenger tusenvis av kubikkmeter granitt. Beregninger viser at det er fem mill billigere å velge kinesisk granitt framfor norsk granitt. Reaksjonene fra Norsk Bergindustri har ikke latt vente på seg: Offentlige oppdragsgivere må våkne opp, og gå i dialog med norske, gjerne lokale, leverandører og verdsett norsk tradisjon, miljø og kvalitet høyere enn i dag.

Drammens Tidende skrev om denne saken først.

Bakgrunnen er at Drammen skal få ny bybru i 2025 – 3000 kubikkmeter granitt skal brukes i byggingen. Valget står mellom å bruke kinesisk eller norsk granitt. Beregninger viser at det er fem mill billigere å velge kinesisk granitt framfor norsk granitt. Samtidig vil det gi en estimert utslippsbesparelse på 400 tonn CO.

Drammen kommune er utbygger, men det er hovedentreprenør som inngår avtale med leverandør av granitt, fremgår det av Drammens Tidende. Kommunen setter vilkårene i konkurransen. Kunngjøringen av konkurransen om å byge den nye brua skjer i løpet av våren. Kontraktinngåelse er ventet tidlig i 2022. I anskaffelsen lover kommunen å sørge for å få priser både for norsk og utenlandsk granitt.

Reagerer kraftig

Lars-Erik Sletner, fagsjef for politikk og samfunn i Norsk Bergindustri, reagerer kraftig på at Drammen kommune vurderer å bruke kinesisk granitt, fremfor norsk:

– Dette er dessverre ikke noe nytt. Både fra Stavanger og Oslo har vi den siste tiden fått lignende nyheter. Offentlige oppdragsgivere vektlegger altfor ofte pris høyest og vraker de samme produktene i Norge. Jeg mener de har et stort ansvar for å sikre arbeidsplasser og bruke norske leverandører innenfor bergindustrien. Mange fine ord om dagen om miljø og bærekraft, det er på tide at dette blir fulgt opp i praksis og at ordene faktiske blir fulgt opp av handling,

Sletner viser til at kortreist naturstein sparer miljøet mer enn å frakte den fra Kina til Norge:

Henger ikke på greip

– Forklaringen med at det blir billigere med kinesisk granitt enn den norske henger ikke på greip. Det skal brukes 630 mill på en ny bybru, og da er fem mill en liten sum for å bidra til å utvikle industrien i Norge og sikre arbeidsplasser. Kommunen, og andre offentlige oppdragsgivere, må rett og slett våkne opp, sier han til Drammens Tidende, og forventer at kommunen går i dialog med aktuelle norske, gjerne lokale, leverandører og verdsette norsk tradisjon, miljø og kvalitet høyere enn i dag.

Grunnen til at utenlandsk granitt stort sett er billigere er at det er flere manuelle prosesser i Norge som fordyrer prosessene ifølge Sletner. Det jobbes med ny teknologi og her er bransjen kommet langt.

Bli den første til å kommentere på "Ny kamp om granitt-kjøp – kinesisk eller norsk?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.