En av Sveriges største næringslivsforeninger, Företagarna, har undersøkt og funnet at gigantentreprenøren Svevia må ha gjort seg skyldig i prisdumping i offentlige anbudskonkurranser. Samtidig har en domstol i Sverige kommet til Svevias lave priser i en anskaffelse i regi av Stockholms stad er ok forklart. For å vinne må vi være lavest, kommenterer Svevia.
Svevia AB er et svensk statlig selskap med virksomhet i Sverige og Norge, for halvannet år siden kapret det Nord-Norges største driftskontrakt – Ofoten. inkopsradet.se har omtalt sakene og er vår kilde her.
I Sverige har selskapet nylig tatt hjem 12 av de 20 drifts-kontraktene som Trafikverket har lyst ut. Det dreier seg om fireårige kontrakter med mulighet for to opsjonsår. Verdien på avtalen er ca. 1,7 mrd svenske kroner. Det er helt rimelig å dra avgårde med mer enn halvparten av oppdragene – vi er Sveriges største veientreprenør, er kommentaren fra Svevia.
Samtidig har Företagarna, som representerer omkring 60 000 foretak, undersøkt hvordan Svevia fremsto i 285 offentlige anskaffelser i årene 2013 til 2018. Svevias tilbud er i gjennomsnitt 23% lavere enn det tapende selskapet tilbud, ifølge resultatet av denne undersøkelsen. Den største målte forskjellen var 75%. Företagarna tolker resultatet slik at Svevia underpriser. I tillegg viser Svevias divisjon anlegg minusresultat fire av de fem undersøkte årene, ifølge Företagarna, og hevder at det viser at det finnes en usunn konkurransesituasjon. For å vinne anbud må vi være lavest, er kommentaren fra Svevia, som avviser prisdumping.
Prøvet for domstolen
Svevias prising har også nylig vært prøvet for domstolen, riktignok ikke fra Trafikverkets side, men Stockholms stad. Her ble Svevias tilbud forkastet på grunn av at oppdragsgiveren mente det forelå unormalt lave priser. Kommunen mente at Svevia ikke hadde lyktes i å forklare sine lave priser på en tilfredsstillende måte. De fleste begrunnelsene fremstår som allmenne, f.eks. stordriftsfordeler og eierforhold, heter det.
På sin side hevdet Svevia at kommunen konsentrerte seg om enkeltposter, i stedet for å se på tilbudet i sin helhet. Det er uforenlig med den svenske anskaffelseslovgivningen å diskvalifisere et tilbud bare fordi visse delposter er lave (en krone). Mange års erfaringer med tidligere utførte oppdrag for kommunen og nabokommunene ligger også til grunn for tilbudet, ifølge Svevia.
Godtagbare forklaringer
I förvaltningsrätten slo man fast at kommunen gjorde rett i å se nærmere på de lave prisene i vesentlige poster. Men, heter det, av Svevias forklaringer og vurderinger er det ikke framkommet mangel på forretningsmessighet. Det er heller ingen foranledning til å anta at prissettingen skulle føre til leveringssvikt eller til at anskaffelsen ikke skulle få tilsiktet resultat. Domstolen kommet til at Svevia hadde levert godtagbare forklaringer på sine lave priser.
Bli den første til å kommentere på "Påstår prisdumping fra storentreprenør – domstol sier nei"