Prisbruken i anskaffelser særlig problematisk i arbeidsintensive bransjer

Skriv ut artikkelen

I et notat går Tankesmien Agenda bl.a. til felts mot bruk av pris i offentlige anskaffelser. Bruken av pris er særlig problematisk i arbeidsintensive bransjer, heter det, hvor det største innsparingspotensialet ligger i vilkårene til de ansatte. Flere krav bør stilles, fremheves det i notatet, der Oslomodellen også fremheves – den bidrar til å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår, fremmer yrkesfagene og er et godt verktøy i kampen mot sosial dumping.

Tankesmien Agenda ser i et ferskt notat – «Fra handlingsrom til politisk handling – på det handlingsrommet i EØS-avtalen og hvordan Norge kan bruke det.

Det kan og bør stilles flere krav ved offentlige innkjøp, heter det i notatet. Anbudskonkurranser og oppkjøp der pris er utslagsgivende er særlig problematisk i arbeidsintensive bransjer, hvor det største innsparingspotensialet ligger i vilkårene til de ansatte. For å unngå sterk lønnskonkurranse og for å sikre bortfall av opparbeidede rettigheter, som ansiennitet og pensjonsavtaler, bør det stilles en form for krav til at disse følger med arbeidstakeren over til ny arbeidsgiver, skriver Tankesmien Agenda.

Ofte reguleres dette som virksomhetsoverdragelse.

Anskaffelser og pensjon

Forskrift om offentlige anskaffelser, som brukes når det offentlige gjør innkjøp, oppgir per i dag ikke pensjon som et krav oppdragsgiver kan stille i et anbud. Denne forskriften kan politikerne endre, og dermed åpne opp for at det blir mulig å stille krav om pensjon i anbud.

Tankesmien understreker at det offentlige må gå foran i sine innkjøp, idet de minner om at offentlig sektor i Norge kjøper varer og tjenester for godt over 550 milliarder kroner hvert år. – Konkurransen på pris blir så hard at billig arbeidskraft blir en nødvendighet for å være konkurransedyktige. I de fleste anbudskonkurranser blir pris utslagsgivende for hvem som vinner anbudet, heter det i notatet.

Oslomodellen

I et eget notat har Tankesmien Agenda sammenliknet ulike modeller der offentlige innkjøpere stiller krav til leverandørers arbeidsvilkår. Felles for dem er at de er fullt mulige innenfor EUs regelverk, og at de viser resultater, fremheves det. Oslomodellen er den strengeste hittil og den anbefalte løsningen. Oslomodellen bidrar til å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår, fremmer yrkesfagene og er et godt verktøy i kampen mot sosial dumping. Oslomodellen, eller en tilsvarende nasjonal innkjøpsmodell, for bygg og anlegg bør innføres.

Bli den første til å kommentere på "Prisbruken i anskaffelser særlig problematisk i arbeidsintensive bransjer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.