Satser på kompetanseløft og tydelige krav til etikk og miljø

Skriv ut artikkelen

Statsbygg har en innkjøpsorganisasjon som nå har bred kompetanse på grunnleggende arbeidstaker- og menneskerettigheter i leverandørkjedene. Det stilles tydelige krav både til etikk og miljø i møte med leverandører og underleverandører. – Vi driver oppfølging og kontroll underveis, og bidrar med hjelp og kunnskap for å få leverandører til å endre rutinene der det er nødvendig. Det fungerer bedre enn dagbøter, sier adm. dir. i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, i et intervju i rapporten «Status etisk handel 2018».

Det er Initiativ for etisk handel som står bak rapporten «Status etisk handel 2018». Statsbygg er medlem i Initiativ for etisk handel. Nikolaisen har gått høyt ut og lovet at Statsbygg skal gå foran som et godt eksempel i bygg-­ og anleggsbransjen hva gjelder bærekraftig forretningsdrift. Etisk handel er fast tema når toppledelsen i Statsbygg diskuterer drift og lønnsomhet. – Dette er en selvsagt del av risikovurderingen, noe annet kan koste oss dyrt, sier han.

– Det er ikke nok å trekke etikken frem i festtaler, eller arrangere bærekraftig uke en gang i året. Jeg er helt sikker på at du må ha en toppledelse som er tydelig på denne type verdier for å lykkes med en omlegging. Etikken må synes i prioriteringene, ikke bare i prat. Det må inn i bedriftskulturen, sier Nikolaisen.

Gryende oppvåkning

– Det er en gryende oppvåkning både hos eiere og ledere, det har nok med å gjøre hvor risikofylt det er for et selskap hvis det ikke er orden på CSR (Corporate social responsibility), fremholder Nikolaisen i intervjuet. Når det går utover lønnsomheten, da skjer det noe. Tenk bare hvis det skulle vise seg at et av våre praktbygg ble bygget med stein hugget av små barn i India, det ville ikke vært til å holde ut. I den situasjonen hjelper det lite å holde budsjettene.

På spørsmål om hvordan Statsbygg jobber for å mot virke brudd på grunnleggende arbeidstaker- og menneskerettigheter i leverandørkjedene, svarer Nikolaisen:

Krever god kompetanse

– Stein, tømmer og andre varer som blir brukt i Statsbyggs prosjekter, skal ikke produseres under helsefarlige forhold, av barn eller av arbeidere som ikke har faglige rettigheter eller en anstendig lønn.  Han understreker behov for å drive kontinuerlig opplæring internt i bedriften. Det holder ikke med gode intensjoner, man må også ha god kompetanse om etisk handel. Det er kompliserte prosesser, og til syvende og sist kan man aldri vite med sikkerhet at leverandører faktisk holder avtaler og at varer produseres der de skal.  En gang i blant må en restarte, og det fører til mye ekstra arbeid for oss.

– Hvert år setter vi oss ned og ser på hva som vil være risikoen for Statsbygg i det kommende året, og tap av omdømme skårer høyt. Derfor må temaer som korrupsjonsfare og etikk i handel inn som en del av den daglige driften. Det å forholde seg til en bærekraftig forretningsdrift tar ressurser og koster litt mer. Så fører det forhåpentligvis til en større gevinst i det lange løp. Uansett koster det mer hvis det går galt. Det kan bli veldig dyrt, sier Statsbygg­-direktør Harald V. Nikolaisen i intervjuet i Initiativ for etisk handels rapport «Status etisk handel 2018».

Bli den første til å kommentere på "Satser på kompetanseløft og tydelige krav til etikk og miljø"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.