Mye bygges i betong, og skal man fortette betyr det høyere bygninger og mer betong. Da er valget enten redusere bruk av betong eller finne og ta i bruk mer klimavennlig betong, slik at utslippene kan kuttes. Fjellkommunen Øystre Slidre har gjort sitt valg: I alle anbud skal det nå kreves minimum lavkarbonbetong B, hvis mulig også klasse A. Det blir god hjelp til å nå kommunens ambisiøse klimamål.
Valdres-kommunen har om lag 3200 innbyggere og et Klima+-prosjekt. Det er et av 10 prioriterte prosjekter i den kommunestyre-vedtatte kommuneplanen. Anni Onsager er prosjektleder med mål om få mer bærekraft inn i kommunens prosjekter.
– I min kommune har vi nå bestemt at alle anbud skal ha krav om minimum lavkarbonbetong B og jobbe for at alle utbyggere og andre brukere av betong skal gjøre det samme, forteller hun.
Begrense utslipp
Lavkarbonbetong defineres som betong der det er gjort tiltak for å begrense klimagassutslippet. Det er tre klasser: C, som kan oppnås med relativt enkle tekniske tiltak, B, som kan oppnås med ordinære tekniske tiltak og A, som er den strengeste klassen. Den krever som regel bruk av spesielle tiltak.
Onsager understreker at Norge skal kutte 55% utslipp innen 2030 og karbonfangst- prosjektene går saktere enn forutsatt. – Med overgang til lavkarbonbetong B kutter vi 15%. For å gå til kvalitet A må leverandøren ha litt mer kapasitet, men det finnes også stort sett over hele landet. Med kvalitet A kutter vi 36%, opplyser prosjektlederen, som fortsetter:
Kutte betong eller forbedre den
– Betong er betegnet som en «versting» av materialer og mange forsøker å unngå det ved å gå over til tre. Men skal vi fortette og unngå å ta hull på nye naturområder, blir løsningen ofte å reise større bygninger og bruke betong. Et mål var derfor å redusere bruk av betong eller forbedre den, konstaterer hun.
Prisen er stort sett den samme på selve betongen og de marginale ekstrakostnadene på byggeplass må sees relatert til byggets levetid og den store CO2-besparelsen det gir.
– Fremover har vi en rekke store prosjekter som høydebasseng, renseanlegg og store VA-utbygginger som vil kreve betong der vi da vil kreve minimum lavkarbonbetong B og generelt ha større fokus på å se på muligheter for å etterleve 30% miljøvekting i anbud, poengterer prosjektleder Anni Onsager i Øystre Slidre kommune. Hun håper alle kommuner vil gjøre det samme. B-klassen er også noe alle kan levere, selv fra små lokale leverandører som finnes over hele landet.
Bli den første til å kommentere på "Skal kutte utslipp, satser på betongkrav i alle relevante anbud"