Statlig aktør valgte ikke lokal leverandør, da haglet protestene i Finnmark

Anbud365: Statlig aktør valgte ikke lokal leverandør, da haglet protestene i FinnmarkOrdfører Monica Nielsen og varaordfører Jan Martin Rishaug i Alta kommune. Sistnevnte slo til da en stor statlig aktør ikke valgte en Finnmarks-bedrift som ble nr. 2 i konkurransen, da vinneren straks etter kontraktsignering meldte oppbud.

Skriv ut artikkelen

Valgte Finnmarks-leverandør meldt oppbud straks 220 mill-kontrakten var signert, men Statnett gikk ikke da til nr. 2 i konkurransen – også en Finnmarks-bedrift. I stedet ble det ny konkurranse, der det bl.a. er et krav om ISO-sertifisering. Det har ikke den vrakede nr. 2, som dermed neppe rekker å skaffe seg det i tide. Dermed reiste det seg sterke lokale protester – både fra Alta kommune og fra entreprenør-kollega. Statnett kan si hva de vil, men at de forsøker å skvise næringslivet i Finnmark er intet mindre enn en skandale, heter det fra kommunen.

Bakgrunnen for saken er en anbudskonkurranse i regi av Statnett, slik Altaposten har skrevet om. Kontrakten gjaldt Skaidi transformatorstasjon og var verd 221 mill. Fem leverandører ble prekvalifisert og Alta-entreprenøren Kivijervi gikk seirende ut av konkurransen. Kort tid etter signering av kontrakten meldte imidlertid vinneren oppbud. I stedet for å la kontrakten gå til en annen Finnmarks-entreprenør – som ble nummer to i konkurransen, valgte imidlertid Statnett å kunngjøre ny konkurranse.

Lokale reaksjoner

Kivijervi Entreprenør var imidlertid ikke rimeligst i konkurransen. Det var nr. 2, Entreprenør Harald Nilsen AS, som lå om lag 20 mill lavere enn Kivijervi, som på sin side var bedre på kvalitet og gjennomføringsevne.

Reaksjonene fra lokalt hold var skarpe:

– For meg er det helt uforståelig at Statnett, som en stor og tung aktør med et stort samfunnsansvar, ikke benytter muligheten til å sikre Finnmark lokale ringvirkninger av infrastrukturutbyggingen. Statnett kan si hva de vil, men at de forsøker å skvise næringslivet i Finnmark, og ikke minst Entreprenør Harald Nilsen, med den kvalitet selskapet står for, er intet mindre enn en skandale, sier varaordfører i Alta, Jan Martin Rishaug, til Altaposten. Han sier at Statnett dessverre går foran i en trend hvor også store private aktører vraker næringsliv fra Finnmark og tildeler de største kontraktene til aktører langt utenfor fylkets grenser.

Ikke skjerpet krav

Statnett slår fast at de ikke har skjerpet kravene til deltakelse i den nye konkurransen. Ut fra kravene skal det ikke bli færre firma fra Finnmark som har muligheten til å være med i den nye konkurransen, heter det. Ifølge Altaposten er det i den nye konkurranse innført krav om gyldig ISO 45001 sertifikat, man må m.a.o. dokumentere at systemet for HMS og miljøstyring skal være i henhold til ISO 45001. Det oppfatter avisen som en tilstramning.

Men Statnett slår fast at de stilte krav til ISO-sertifisering også i forrige kvalifiseringsrunde for kontrakten på Skaidi stasjon. Så vidt Altaposten har bragt på det rene har nr. 2 i forrige konkurranse, Entreprenør Harald Nilsen, ikke slik sertifisering. Den etterspurte ISO-sertifiseringen vil ta tid å få på plass, erfaringsmessig kanskje opp mot ett år, skriver avisen, og dermed er det tvilsomt om denne entreprenøren – eid og styrt fra Finnmark – slipper gjennom nåløyet i den nye konkurransen.

Entreprenør-kollega raser

Det får Finnmarkskollega Bjørn Johansen i Roald Johansen AS til å rase: Statnett har satt store deler av næringslivet i Finnmark i en situasjon, der de ikke har mulighet til å være med å konkurrere om det store statlige oppdraget. Statnett som en viktig aktør bør jo kommunisere ut i god tid før konkurranser hvilke kvalifikasjonskrav de setter til sine leverandører.

Roald Johansen AS har selv den etterspurte ISO-sertifiseringen, men valgte å ikke be om prekvalifisering denne gangen.

Alt tilsier imidlertid at ingen entreprenører med hovedkontor i Finnmark er blant de som kjemper om å få byggeoppdraget for Skaidi stasjon, konkluderer Altaposten sin reportasje. I anbudet var også noe mindre tilleggsarbeid, slik at den nye kontrakten er antatt å ligge på rundt 250 mill. Trolig regner flere nordnorske storentreprenører på anbudet, heter det, men ingen av disse er Finnmarksbedrifter, et par av de har riktignok avdeling i Finnmark.

Bli den første til å kommentere på "Statlig aktør valgte ikke lokal leverandør, da haglet protestene i Finnmark"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.