Kommunene lyste ut en konkurranse midt i ferien, og gav kontrakten til selskapet de selv eier. Den store konkurrenten hadde imidlertid vist interesse for konkurransen. Det hadde ikke kommune-selskapet, men oppdragsgivernes representant tipset. Bud kom fra kommuneselskapet, men ikke fra konkurrenten, som fryktet urettferdig konkurranse. Kofa-medlem, advokat Marianne Dragsten, sier at om man ikke kan slå fast et direkte brudd ved å lyse ut en konkurranse i ferien, er det veldig uheldig å gjøre det når eget selskap er en aktuell tilbyder, understreker hun.
Saken er løpende omtalt i Romsdals Budstikke de siste dagene.
Bakgrunnen er en konkurranse i regi av ROR-Innkjøp – Romsdal regionråd – om levering av bedriftshelsetjenester til Molde, Aukra og Rauma, samt Tøndergård skole og Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS. ROR-Innkjøp utarbeidet og utlyste konkurransen.
Bare én aktør leverte tilbud innen tilbudsfristens utløp – og fikk tilslaget: – Astero BRA BHT. Konkurransen ble lagt ut i Doffin 15. juli, med frist 13. august.
Astero BRA BHT er én av to store leverandør av bedriftshelsetjenester i Nordmøre og Romsdal, der Stamina Helse er den andre. Astero BRA BHT eies av de samme kommunene som selskapet nå skal levere tjenester til. Romsdal Regionråd er en interesseorganisasjon for bl.a. de kommunene som skulle ha bedriftshelsetjeneste.
Konkurrentene
Stamina har levert bedriftshelsetjenester til flere kommuner i Romsdal i mange år, men valgte å ikke levere tilbud denne gangen. De hadde fått inntrykk av at konkurransen ikke ville bli rettferdig. Én grunn var at konkurrenten eies av de samme som utlyste konkurransen, en annen var tidspunkt for utlysningen, i fellesferien. Et svært arbeidskrevende anbud, ifølge Stamina.
ROR tilbakeviser kritikken fra Stamina om manglende likebehandling. ROR-Innkjøp har vurdert dette som en rimelig tid for å kunne utarbeide et tilbud, siden det ble brukt samme kravspesifikasjon og prisskjema som i tidligere konkurranser. Planen var at den skulle legges ut tidligere, men andre oppgaver ble prioritert. Det var kjent i markedet at konkurransen ville komme i løpet av året. ROR-Innkjøp hadde ikke noen spesiell kontakt med Astera BRA BHT før utlysningen, men gjorde Astera BRA BHT oppmerksom på at konkurransen lå ute da de ikke hadde registrert seg. Siden Stamina Helse AS hadde registrert seg, tok de ikke kontakt med dem.
Utlysing i ferien
Advokat Marianne Dragsten, medlem av Kofa, sier til Romsdals Budstikke at det ikke er noe i veien for at en tilbyder eies av oppdragsgiver, men at det stiller ekstra krav til å vise at man har tilrettelagt for likebehandling og reell konkurranse. – Om man ikke kan slå fast et direkte brudd ved å lyse ut en konkurranse i ferien, er det veldig uheldig å gjøre det når eget selskap er en aktuell tilbyder, understreker hun.
Dragsten fremholder at det skal være en rimelig frist for å levere tilbud. Er utlysningen i ferien, skal man ta høyde for lengre frist enn ellers. Eget selskap skal ikke ha noen fordel. Tvert imot kreves det mer av oppdragsgiver for å vise at det har vært reell konkurranse, hvis oppdragsgiver eier en tilbyder. Å utlyse midt i fellesferien tilsier at man ikke søker å legge til rette for reell konkurranse, sier hun.
Hun mener imidlertid at utlysning 15. juli og frist 13. august ikke gir for kort frist. Men det avhenger av hvor mye arbeid det er å lage et tilbud. Dragsten har erfart at utlysning i ferien har vært gjort med formål å minske konkurranse.
Bli den første til å kommentere på "Advarer mot å kunngjøre i ferien – særlig om eget selskap er blant mulige tilbydere"