Bredside mot offentlige mat-innkjøpere – gir ikke små lokalprodusenter en sjanse

Anbud365: Bredside mot offentlige mat-innkjøpere – små lokalprodusenter er sjanseløseDaglig leder Håvard Gausen, Inderøy Slakteri AS, sender en skarp melding til offentlige innkjøpere av mat (foto: Inderøy Slakteri).

Skriv ut artikkelen

Små, lokale matprodusenter er sjanseløse i møtet med offentlige innkjøpsordninger. De offentlige anbudene er skreddersydd for store tilbydere. Det er på høy tid at innkjøpsordningene blir endret. Denne bredsiden kommer fra daglig leder og styreleder i Inderøy Slakteri, Håvard Gausen, i et intervju i bladet Kjøttbransjen. Lokalt produsert mat og drikke økte mest i dagligvarehandelen i fjor, men samtidig er lokalmat en sjeldenhet på offentlige kantiner og institusjoner.

Nordiske forbrukere kjøpte lokalmat for nær 12 mrd i fjor, 13% mer enn året før, ifølge stiftelsen Norsk Mat. Og en tydelig trend er at sju av ti nordmenn er opptatt av hvor maten kommer fra. Men det er ingen trend som påvirker det offentlige Norges kjøp av mat, skal vi tro Gausen. Her er det de store produsentene som dominerer. En av årsakene mener han er at de offentlige anbudene er skreddersydd for store tilbydere.

I fjor på denne tiden la regjeringen fram strategien «Matnasjonen Norge». Den hadde som mål at i 2030 skal mat være mat en kilde til matglede, stolthet, god helse og fellesskap i hele befolkningen, og et synlig element i turistlandet Norge. Strategien tar til orde for et samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor.

Viljeserklæringer

Gausen mener at strategien føyer seg inn i rekken av positive viljeserklæringer fra politikerne – de vil så gjerne, men så langt har de ikke fått det til. Dagens innkjøpsordninger består, og de fortsetter å svekke småprodusenter og lokalsamfunn.

Han peker på flere muligheter for å komme mer på offensiven, f.eks. at offentlig sektor stiller tøffere klima- og miljøkrav, men også krav til særpreg og kvalitet ved innkjøp av mat. Dermed vil kortreist maten og lokale produsenter få et fortrinn. Andelen mat som kan kjøpes inn utenfor kontrakt inngått etter anbudskonkurranse, kan økes. Det vil kunne legge til rette for regionale innkjøp av lokale produkter og konsepter. De kan prøves ut i offentlige kantiner og institusjoner og gi rom for utvikling av nye, lokale løsninger som senere kan oppskaleres, ifølge Gausen.

Svært lite i offentlige innkjøp

90% av omsetningen til Inderøy Slakteri går gjennom dagligvareforretningene, rundt sju via egen slakterbutikk. Salget til offentlige innkjøpere utgjør svært lite – også for denne høyprofilerte bedriften.

Han er sikker på at Inderøy Slakteri og andre trønderske produsenter kan levere lokalmat med kvalitet til konkurransedyktig pris til offentlige innkjøpere.

– Forutsetningen er at vi får en tett nok dialog med det offentlige Trøndelag slik at geografisk nærhet og lokalkunnskap blir reelle konkurransefortrinn. Vi tror også at en tettere kontakt mellom vår kompetanse og kompetanse i offentlige kantiner og kjøkken vil bidra til mer innovasjon. Ansatte i et kommunalt kjøkken vil kunne få innsikt i hvilke muligheter som ligger i å utnytte produksjonsfasilitetene hos Inderøy Slakteri, poengterer Håvard Gausen.

Bli den første til å kommentere på "Bredside mot offentlige mat-innkjøpere – gir ikke små lokalprodusenter en sjanse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.