Private virksomheter som har tapt i anbudskonkurranser i regi av de regionale helseforetakene, kan få godkjenning som fritt behandlingsvalg-leverandør. Gjennom fritt behandlingsvalg får alle virksomheter med ledig kapasitet som tilfredsstiller vilkårene mulighet til å levere tjenester. Det fremgår av et svar som helse- og omsorgsminister Bent Høie gav på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.
Spørsmålet kom fra stortingsrepresentant Kari Henriksen (A). Hun konstaterte at avtalene som inngås under den Helfo-godkjente ordningen er annerledes sammenliknet med de krav helseforetakene og de regionale helseforetakene har tilspisset for spesialisert rusbehandling til andre private leverandører. Helfo, tidligere Helseøkonomiforvaltningen, er et norsk statlig forvaltningsorgan med oppgaver innen helsefinansiering. Ordningen det er snakk om, er godkjente behandlingsplasser innenfor Tverrfaglig spesialisert behandling av rusavhengighet (TSB).
Øke bruken av anbud
Til det svarte helse- og omsorgsministeren at fritt behandlingsvalg er en reform som skal redusere ventetidene, øke valgfriheten og stimulere de offentlige sykehusene til å bli mer effektive. Den største effekten av ordningen vil komme ved at de offentlige sykehusene får mulighet til å behandle flere pasienter og øke bruken av anbud. Dette kommer alle pasienter til gode.
Private aktører kan søke Helfo om godkjenning som fritt behandlingsvalg-leverandør. I forskrift om private virksomheters adgang til å yte spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten stilles tydelige vilkår til leverandørene. Det kreves bl.a. at det dokumenteres hvilken bemanning og kompetanse leverandøren planlegger med for å levere spesialisthelsetjenesten den har søkt om godkjenning for. Helfo følger opp godkjente virksomheter og fører kontroll med at vilkårene i forskriften er oppfylt.
Faglig forsvarlige tjenester
– En grunnleggende plikt for alle helsetjenesteytere er plikten til å yte forsvarlige helsetjenester, fremhevet statsråden. Kravet til faglig forsvarlighet gjelder også virksomheter som er godkjent som fritt behandlingsvalg-leverandører. Det er tilsynsmyndighetene som skal føre tilsyn med at virksomheter og helsepersonell utfører faglige forsvarlige tjenester.
– Private virksomheter som har tapt i anbudskonkurranser i regi av de regionale helseforetakene, kan få godkjenning som fritt behandlingsvalg-leverandør, understreket Høie. At en virksomhet ikke vinner et anbud betyr ikke at den virksomheten ikke leverer tjenester av god kvalitet. I en anbudskonkurranse vil nødvendigvis noen tape i konkurransen. Det er hele poenget med en konkurranse. Gjennom fritt behandlingsvalg får alle virksomheter med ledig kapasitet som tilfredsstiller vilkårene mulighet til å levere tjenester. Dermed reduserer vi ventetiden og øker valgfriheten for pasientene.
Bli den første til å kommentere på "Håp for anbudstaperne – kan bli leverandører til fritt behandlingsvalg"