Diakonhjemmet teller på knappene. Skal de kaste inn håndkleet og la være å by på ny hjemmetjeneste-avtale med Oslo kommune? Diakonhjemmet har i dag avtale med kommunen frem til mars neste år. Og de leverer til 1 100 brukere fordelt i hele Oslo. Men, heter det i en pressemelding, dagens avtale er ikke bærekraftig. Daglig taper den ideelle stiftelsen penger på å yte tjenesten som de utfører på vegne av kommunen, heter det i en pressemelding, og Diakonhjemmet har i lengden ikke økonomi til å fortsette med det. Nye omstillingstiltak for å redusere tapene er i gang.
Diakonhjemmet er en ideell, diakonal stiftelse med omfattende virksomhet innenfor utdanning, helse og omsorg, heter det på deres nettside. – Dagens fireårige avtale om leveranse av hjemmetjenester i Oslo kommune er ikke økonomisk bærekraftig. Diakonhjemmet studerer nøye rammebetingelser i konkurransegrunnlaget for ny avtale som kommunen offentliggjorde nylig, heter det i en pressemelding.
Ny avtale på anbud
Fritt brukervalg i Oslo gir innbyggerne mulighet til å velge hvilken leverandør av hjemmetjenester de ønsker. Diakonhjemmet har i dag 1 100 brukere fordelt i hele Oslo. Oslo kommune har nå lagt ut på anbud en konkurranse om leveranse av hjemmetjenester som vil erstatte avtalen som gjelder fram til 2024.
– Dagens avtale som ble inngått i 2020 og som gjelder frem til mars 2024, er ikke økonomisk bærekraftig. Vår organisasjon har daglig tapt penger på å yte en tjeneste som vi utfører på vegne av kommunen. Diakonhjemmets styre har derfor i flere måneder vært nødt til å vurdere nøye hvor lenge vi har mulighet til å subsidiere en tjeneste som vi utfører på vegne av det offentlige, sier Paul Erik Wirgenes, styreleder i Diakonhjemmets hovedstyre, og:
Må vurdere nøye
– I lys av erfaringene de siste tre årene er det nødvendig for vår drift og resten av vår organisasjon, at vi nøye vurderer innretningen av de foreslåtte nye rammebetingelsene, fortsetter han.
Ny avtale vil tre i kraft i april 2024. Leverandører av hjemmetjenester, inkludert bydeler i Oslo, går med underskudd, skriver Diakonhjemmet i pressemeldingen. Bystyret har i revidert budsjett bevilget omfattende summer til blant annet opprettelse av nye stillinger, kompetanseutvikling og IKT-utvikling til Oslo kommunes etater og bydeler.
Ytterligere omstillingstiltak
Diakonhjemmet beklager sterkt at det ikke er funnet rom til å avsette en andel av revidert budsjett til private og ideelle aktører. – Det er meget utfordrende for vår organisasjon å bære månedlige økonomiske tap frem til mars 2024. Styret i Diakonhjemmet Omsorg har av den grunn besluttet å innføre ytterligere omstillingstiltak for å redusere tapene så langt som mulig, sier Wirgenes.
I pressemeldingen henviser Diakonhjemmet til at statsminister Jonas Gahr Støre ved flere anledninger har brakt temaet ideelle organisasjoner på bane. Statsministeren erkjenner at ideelle organisasjoner er en del av kapasiteten som Norge trenger for å løse oppgaver innenfor eldreomsorgen og signaliserer at politikken må utformes slik at ideell sektor kan nyttiggjøres. – Det er ikke uten videre lett å drifte hjemmetjenester under usikre rammebetingelser som harmonerer dårlig med statsministerens ønskelige politiske retning, sier styrelederen.
Bli den første til å kommentere på "Ideell leverandør taper daglig penger på avtale med Oslo, vurderer å gi opp"