Ikke sikkert at høyere kvalifikasjonskrav gir færre tilbydere

Anbud365: Ikke sikkert at høyere kvalifikasjonskrav gir færre tilbydereSamielle Drake, Handelshögskolan vid Umeå universitet har fått pris av Konkurrensverket for sin avhandling om pris og «skal-krav» i rengjørings-anskaffelser. (Foto: Tomas Raattamaa/Umeå universitet).

Skriv ut artikkelen

Bruk laveste pris som evalueringsmetode, men legg gjerne inn kvalifikasjonskrav – «skal-krav» – som gjelder kvalitet. Det gjør ikke nødvendigvis at konkurranse blir dårligere av den grunn, selv om skjerpede krav gjerne medfører høyere kostnader for leverandører. Dette fremgår av en prisbelønt svensk avhandling basert på en analyse av anbudskonkurranser om rengjøring.

Samielle Drake, Handelshögskolan vid Umeå universitet var en av vinnerne i Konkurrensverkets konkurranse med avhandlingen «The price of few tenders – Evidence from public procurement of internal cleaning services in Sweden». Hun analyserer der hvorledes kvalifikasjonskrav påvirker konkurransen og pris på offentlige kontrakter som tildeles etter offentlige anskaffelser av rengjøringstjenester.

Grunnlaget for analysen var svenske data fra perioden 2015-2017. 480 unike anskaffelser og over 2 000 tilbud er med i databasen.

Tester økonomisk teori

Etter økonomisk teori gir økt konkurranse lavere priser, mens såkalte «skal-krav» derimot forbindes gjerne med høyere kostnader for mulige leverandører. Det forklares med at kostnaden for gjennomføringen av selve tjenesten også kan påvirkes gjennom at kravene fungerer som en inngangsbillett. Det igjen kan ha negativ påvirkning på antallet tilbydere, m.ao. redusert konkurranse.

Drakes analyse viser at økt konkurranse gir bedre/lavere priser i tillegg til at det ikke virker å ha noen tydelig effekt på inngangskostnadene. Derimot påvirker «skal-krav» individuelt prisnivået, riktignok ikke i en enhetlig retning. Resultatet av analysen viser at laveste pris som tildelingsmetode gir lavere vinnende tilbud sammenliknet med andre evalueringsmetoder.

Skape god konkurranse

Resultatet, heter det, peker mot at en oppdragsgiver bør rette sin oppmerksomhet mot å   legge opp konkurransegrunnlaget slik at man skaper forutsetninger for god konkurranse snarere enn å senke kravene til tilbyderne. Analysen viser at økt konkurranse direkte senker den endelige kostnaden for anskaffelsen.

Et forslag er å vie oppmerksomhet mot å inkludere kvalifikasjonskrav som gjelder kvalitet, der det er mulighet for intern eller ekstern kvalitetskontroll, i kombinasjon med evalueringsmetoden laveste pris for å garantere kvalitetsnivå til en rimelig kostnad.

Bli den første til å kommentere på "Ikke sikkert at høyere kvalifikasjonskrav gir færre tilbydere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.