Innkjøpssamarbeid med forskere gav innovativ, forskningsbasert matavtale

Anbud365: Innkjøpssamarbeid med forskere gav innovativ, forskningsbasert matavtaleAsle Andre Orseth, seniorrådgiver i Seksjon for innkjøp ved Universitetet i Oslo, har bidratt i arbeidet med cateringavtalen, i gruppen ledet av jusprofessor Beate Sjåfjell.

Skriv ut artikkelen

En forskningsbasert tilnærming ligger til grunn for den nye cateringavtalen Universitetet i Oslo (UiO) har inngått med fire leverandører. Arbeidet med avtalen bygger på et samarbeid mellom forskere og innkjøpsavdelingen, samt dialoger og workshops med markedet og brukere. Leverandørene har forpliktet seg til videre utvikling av bærekraftige løsninger, inklusive innovasjon for å eliminere engangsemballasje, og bedre merking av maten. Maten som tilbys skal bl.a. bestå av minst 50% grønnsaker og frukt, og ultraprosesserte produkter er ikke tillatt.

I og med avtalen blir bærekraftig mat standardalternativet når man bestiller catering ved UiO. Fire leverandører er med på avtalen: Kreativ Catering (hovedkontraktspartner), LETT, Elvebredden Catering og Gastro Catering. De tilbyr et bredt utvalg av mat, og vil levere retter laget med ferske råvarer fra en høy andel lokale og økologiske leverandører, heter det i oppslaget på nettsidene til UiO.

«Bærekraftige kontraktskrav»

Arbeidet med avtalen har resultert i dokumentet «Bærekraftige kontraktskrav», som legger føringer for hvordan bærekraft og brukertilfredshet skal prioriteres. Ett av målene for prosjektet er å skape ringvirkninger også utenfor UiO. De ønsker derfor å invitere andre offentlige og private aktører til å stille de samme kravene og benytte samme metodikk som dem.

Pilotprosjektet «Bærekraftig catering» er ledet av jusprofessor Beate Sjåfjell. UiOs klima og miljøstrategi og den tilhørende tiltaksplanen peker ut cateringavtalene som et viktig satsingsområde, og har bestemt at «Bærekraftig mat skal være standardalternativet når man bestiller catering for UiO». Arbeidet med cateringavtalen bygger på et samarbeid mellom forskere og innkjøpsavdelingen, samt dialoger og workshops med markedet og brukere.

Forskningsbasert tilnærming

Den nye cateringavtalen er planlagt med oppstart i høst med en varighet på fire år, og skal sikre at bærekraft blir prioritert både i produksjonen og gjennom hele leverandørkjeden. Avtalen er blitt til gjennom en forskningsbasert tilnærming bak krav til leverandørene og til maten som serveres.

Leverandørene har god oversikt over verdikjedene sine og kan spore mange av råvarene de bruker til sin opprinnelse, noe som har vært en viktig forutsetning for å kunne vurdere hvor bærekraftig maten er.  Rettene som tilbys skal være i tråd med FNs klimamål og være produsert på en miljøvennlig måte. Maten som tilbys skal bl.a. bestå av minst 50% grønnsaker og frukt. 

Inkluderer innovasjon

Samtidig er det krav om et godt og variert utvalg som byr på næringsrik og mettende mat. Maten skal lages fra bunnen av, og hovedsakelig inneholde ferske og sesongbaserte ingredienser. Ultraprosesserte produkter er ikke tillatt. Bærekraft i denne sammenheng innebærer at maten skal bidra til å redusere presset på planetens tålegrenser.

Som en del av kontrakten har leverandørene forpliktet seg til videre utvikling av bærekraftige løsninger. Dette inkluderer innovasjon for å eliminere engangsemballasje, og bedre merking av maten. Dessuten skal bestiller enkelt kunne gi tilbakemelding på mat og mengde, noe som vil resultere i mindre matsvinn. UiO vil jobbe sammen med leverandørene på disse prosjektene, med mål om kontinuerlig forbedring av bærekraft og brukertilfredshet.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpssamarbeid med forskere gav innovativ, forskningsbasert matavtale"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.