Må være mer på hugget når det gjelder risiko i egne leverandørkjeder

Anbud365: Må de være mer på hugget når det gjelder risiko i sine leverandørkjeder- Vi mener de bør være nøye med å stille krav når de skal inngå kontrakt med en leverandør - spørre etter menneskerettighets-policy, deres avlønningssystem, arbeidstider, underleverandører og hvorledes de viser respekt for arbeidernes rettigheter – ikke bare for fast ansatte, men også for kontraktsarbeidere, sier Cindy Berman, Head of modern slavery, Ethical Trading Initiative (ETI). Hun sikter til kjøpende virksomheter som skal gjøre kontrakt med en leverandør (foto: Melanor).

Skriv ut artikkelen

– Selv om etiske standarder i arbeidslivet er vel kjente for mange leverandører i Norge, må de være mer på hugget når det gjelder risiko for moderne slaveri, barnearbeid og brudd på arbeidernes rettigheter i deres leverandørkjeder. Det sier Cindy Berman, Head of modern slavery, Ethical Trading Initiative (ETI), i et intervju med Anbud365. Hun leder et omfattende, globalt program der en av målsettingene er å kartlegge «alvorlig risiko» knyttet til barnearbeid og tvangsarbeid i produksjon av kirurgiske instrumenter. I intervjuet gir hun råd om hvordan leverandører kan få bedre kontroll nedover i sine leverandørkjeder. Hun var nylig på Norgesbesøk i forbindelse med et dialogmøte.

Dialogmøtet forleden ble arrangert av Melanor, Initiativ for etisk handel (IEH) og Virke. Blant de som var til stede var også Sykehusinnkjøp og Sveriges landsting och Regioner – i tillegg til et titalls leverandører og grossister. Møtet som var om etisk produksjon av kirurgiske instrumenter, hadde som tema «Samarbeid om utfasing av barnearbeid og tvangsarbeid, bærekraftige forretningspraksiser og bedre handelsmuligheter i produksjon av kirurgiske instrumenter».

I Sialkot i Pakistan tilvirkes om lag 80 % av den globale produksjonen av kirurgiske instrumenter. I 2007 ble det avdekket at barn ned i 7 års alder jobbet i lokale workshops med dette. Senere har det kommet flere undersøkelser som viser enkelte forbedringer, men at mye er uforandret.

Jobber sammen

Melanor, Virke og IEH jobber sammen for å møte utfordringer i leverandørkjedene. Søkelyset settes på produksjon av kirurgiske instrumenter i Pakistan.

– Våre medlemmer lever av tillit, sa Atle Hunstad, adm. direktør i Melanor. Den tilliten betyr også at vi må gjøre vårt for arbeidstakerrettigheter i leverandørkjedene for medisinsk utstyr. Robert Straumann, leder for helseindustri i Virke, understreket at Virke er opptatt av å jobbe sammen med medlemmene for å fremme etisk handel. Erfaringene fra andre land er viktige i dette arbeidet.

Også Cindy Berman, Head of modern slavery, Ethical Trading Initiative (ETI), deltok i møtet. Hun har tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt som involverer internasjonale kunder, produsenter, bransjeorganisasjoner, leverandører (til offentlig og privat sektor), agenter / mellomledd, sivilsamfunnsorganisasjoner og fagbevegelse. Bermans initiativ er basert på en erkjennelse om at samarbeid er den beste måten å håndtere strukturelle og krevende utfordringer i leverandørkjeden på – i og utover første produsentledd.

Vær mer på hugget!

I etterkant av møtet fikk Anbud365 et intervju med Berman. Vi spurte hva hennes hovedbudskap på møtet var. – Selv om etiske standarder i arbeidslivet er vel kjente for mange leverandører i Norge, må de være mer fremoverlente når det gjelder risiko for moderne slaveri, barnearbeid og brudd på arbeidernes rettigheter i deres leverandørkjeder. Mye tyder på at slikt finnes i produksjon av kirurgiske instrumenter og i leveranser for øvrig til helsesektoren i mange land, blant disse Pakistan og Malaysia. Selskapene må erkjenne at de har ansvar for arbeidernes rettigheter gjennom hele leverandørkjeden, ikke bare for handelsdelen av kjeden. Men de kan ikke gjøre dette alene, myndigheter må også ta ansvar.

Cindy Berman forteller at det programmet hun leder, trolig snart kan dele sine første funn, og at hun så ønsker å samarbeide med alle involverte aktører/miljøer, særlig bransjen er viktig å få med for å utvikle et veikart og på det grunnlag få ting til å skje, få de endringene som er nødvendig. – Den største utfordringen for øyeblikket er å få nok ressurser til å ta tak i dette omfattende arbeidet, fremholder hun. Vi trenger en tilgang på eksperter, tid, kapasitetsbygging, tillitsbygging på alle sider for å kunne gjøre god fremgang.

– Hvordan kan norske interesseorganisasjoner, Initiativ for etisk handel, leverandører og innkjøpere ta del i dette programmet? Hva vil du de skal/bør gjøre?

– Vi er svært opptatt av at de engasjerer seg i programmet så snart de er i stand til og villig til å forplikte tid, ressurser og påvirkningskraft til formålet, fremholder hun. En viktig suksessfaktor er at alle interessenter tar ansvar, inklusive regjeringen i Pakistan. Vi kan dele kunnskap om hvorledes vi kan komme de grunnleggende årsaker til livs, men det er behov for ledelse, engasjement og vilje å bli en del av løsningen – ikke å forvente at andre skal løse problemet alene.

Kontroll i leverandørkjeden?

Anbud365 spurte hvilke råd hun hadde til de mange virksomheter som på egen hånd neppe har kapasitet til å holde full kontroll på egen leverandørkjede når det gjelder problemstillinger som dette. Cindy Berman:

– De bør være nøye med hvilken revisor de benytter og styrke sine muligheter til due diligence og deres overvåkingssystemer. Spørsmål må stilles og undersøkelser gjøres, ikke minst om hva som måtte foregå lengre ned i leverandørkjeden. De kan arbeide sammen med interessenter som har arbeidernes tillit. Vi mener de bør være nøye med å stille krav når de skal inngå kontrakt med en leverandør – spørre etter menneskerettighets-policy, deres avlønningssystem, arbeidstider, underleverandører og hvorledes de viser respekt for arbeidernes rettigheter – ikke bare for fast ansatte, men også for kontraktsarbeidere.

Bli den første til å kommentere på "Må være mer på hugget når det gjelder risiko i egne leverandørkjeder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.