Drammen kommune gjør nå et fremstøt for å komme i kontakt med små og mellomstore leverandører og produsenter av mat og drikke – de som normalt ikke leverer til kommunen eller deltar i anbudsprosesser. – Historisk sett har det vært et fåtall store aktører som konkurrerer om de samme kontraktene i hver eneste konkurranse. Jeg tror derfor vi bør vurdere å ta grep som øker konkurransen i markedet og gjør det enklere for mindre aktører å få innpass i våre kontrakter, sier Morten Deol, virksomhetsleder anskaffelser i Drammen kommune. Nå søker de kunnskap om hva som skal til.
Drammen kommune anskaffer mat og drikke for ca. 20 mill. kr. pr. år. Kommunen ønsker å bidra til en positiv og bærekraftig samfunnsutvikling gjennom sine anskaffelser, noe som samtidig kan bidra til vekst og verdiskaping i lokalt og regionalt næringsliv. Drammen kommunes storkjøkken produserer selv mat til kommunens virksomheter, institusjoner, boliger og kafeteriaer.
– Tilrettelegging for vekst og utvikling i det lokale og regionale næringslivet er en viktig oppgave for kommunen. Dette tiltaket er et godt eksempel på hvordan ny anskaffelsesstrategi kan omsettes til konkret handling. For å lykkes tror vi på dialog, der vi sammen med aktørene i næringslivet kan finne de gode vinn-vinn løsningene, sier Toril Lislien, kommunalsjef Næring og arbeid i Drammen kommune.
Vil øke konkurransen
– Historisk sett har det vært et fåtall store aktører som konkurrerer om de samme kontraktene i hver eneste konkurranse. Jeg tror derfor vi bør vurdere å ta grep som øker konkurransen i markedet og gjør det enklere for mindre aktører å få innpass i våre kontrakter, sier Morten Deol, virksomhetsleder anskaffelser i Drammen kommune.
Om disse i tillegg bidrar til økt bærekraft og sikrer arbeidsplasser i regionen, er ingenting bedre enn det.
Drammen kommune er opptatt av råvarer av god kvalitet og ønsker økt andel av økologiske produkter, de ønsker minst mulig matsvinn og et lavt klimaavtrykk i våre innkjøp. – Kortreist mat er lokal mat. Mat som er produsert i nærheten av forbruker. Dette har mange miljøfordeler, og nærhet til produksjonsstedet gir større bevissthet i befolkningen om det lokale miljøet. I tillegg støtter man lokalt næringsliv, sier Jarle Kristoffersen, virksomhetsleder Ernæring og kjøkkendrift i Drammen kommune.
Også mindre transport
Lokal matproduksjon fører også til mindre transport. Det er med på å redusere utslipp av klimagasser og andre skadevirkninger av transporten, som veibelastning, lokal forurensing i form av svevestøv og veisalt, veibelastning og ulykker.
I løpet av 2020 skal kommunen starte opp anskaffelsesprosesser for å dekke deres råvarebehov for: fisk og fiskeprodukter, kjøtt og kjøttprodukter, meieriprodukter, brød og bakeriprodukter, frukt, grønt, fugl og fjørkre. Drammen kommune har også sentrale rammeavtaler innenfor mange av de samme produktkategoriene, hvor det i større grad leveres matvarer direkte til skoler og barnehager m.fl.
Bli den første til å kommentere på "Inviterer til dialog med lokale SMB’er som normalt dropper anbudskonkurranser"