Å gi seg i kast med innovative anskaffelser generelt er ikke noe hvilken som helst innkjøper i det offentlige hverken har tid eller kompetanse til – i hvert fall ikke innovative kjøp av matvarer og cateringtjenester. Et forskningsprosjekt i regi av Oslo Met – Storbyunversitetet tar mål av seg til å gjøre noe med det. Prosjektet skal skape en trygg innovasjonsarena for deltakerne – et dusin kommuner i første omgang. Det er snakk om rom for prøving og feiling. Resultatet skal, i samarbeid Digitaliseringsdirektoratet, spres ut til alle blant annet via veiledninger og beste praksis-eksempler.
Mange offentlige innkjøpere er bundet av eksisterende praksis. Deres incentiver motvirker ofte bruk av innovative anskaffelser. De mangler strategier og savner veiledning og eksempler på hvordan de skal anrette en innkjøpspraksis som bidrar til virksomhetens mål, spesielt når det gjelder bærekraft.
Dette vil en gruppe forskere fra AFI (Arbeidsforskningsinstituttet) ved OsloMet – Storbyuniversitetet og bl.a. Digitaliseringsdirektoratet og 12 kommuner gjøre noe med. Kommunene har alle gitt uttrykk for at deres ambisjon er å forbedre sine innkjøpssystemer. De ønsker å teste ut nye måter å jobbe med innkjøp på for å stimulere til innovasjon og bærekraft som igjen kan påvirke lokal nærings- og samfunnsutvikling positivt. Vekten skal legges særlig på kjøp av mat og cateringtjenester.
Leveranser fra prosjektet
Kristin Reichborn-Kjennerud, forsker II Innovasjon og virksomhetsutvikling ved universitetet, forteller til Anbud365 at prosjektet dessuten skal identifisere hvilke faktorer som hindrer eller fremmer bærekraftige innkjøp på området. Det skal utvikles funksjonelle veiledninger, verktøy og opplæringstilbud, og dessuten tar prosjektet sikte på å etablere beste praksis for en bredere gruppe offentlige virksomheter.
Innovasjon betraktes i prosjektet som en kontinuerlig læringsprosess gjennom prøving og feiling – gjerne gang på gang – for å oppnå best mulig resultat. Reichborn-Kjennerud understreker at dette er hjertet i innovasjon, slik de ser det. Dette er imidlertid en ny tilnærming for mange offentlige innkjøpere. Forskningsprosjektet vil skape trygge omgivelser for deltakerne slik at de kan utprøve ny praksis gjennom samvirke med kollegaer og eksperter.
Strategi og bærekraft
I tillegg skal prosjektet ta for seg bl.a. hvordan innkjøpsstrategier utvikles og nedfelles i organisasjonen og hvordan innkjøp kan organiseres, slik at det underbygger virksomhetenes overordnede mål. Hvordan benytte bærekraftskriterier og skrive kontrakter som åpner for deltakelse i konkurransen av en bred vifte av en leverandører, er også en av aktivitetene prosjektet skal vie oppmerksomhet.
Dette er viktig, ifølge Reichborn-Kjennerud, ettersom kjøp av mat og cateringstjenester representere helt spesielle problemstillinger. I motsetning til f.eks. bygg og anlegg der det gjerne er en leverandør/en kontrakt er det her mange leverandører/flere kontrakter. Det er spørsmål om kortreist mat og om prioritering av lokal næringsdrift, klimavennlig meny, mindre kasting av mat og mulighet til å kjøpe fra små bedrifter eller sosiale entreprenører.
Forskningen
Formålet med innovasjonseksperimentene, forskningen på dette og resultatene er å finne fram til løsninger som, gjennom prøving og feiling, viser seg å virke. Forskningen tar for seg flere spørsmål som er viktige for innovasjon i anskaffelser – fra strategivalg, hvilke innkjøpskriterier som brukes, hvordan kjøpene deles opp og organiseres, hvordan rammeavtaler brukes, innkjøpsavdelingenes kompetanse og kommunikasjon med brukere, kontraktsoppfølging m.m., slår Reichborn-Kjennerud fast.
Bli den første til å kommentere på "Kommuner skal få prøve og feile på trygg innovasjonsarena i forsknings-regi"