Konfrontasjon i Stortinget om bruk av anbud i barnevernet

Anbud365: Konfrontasjon i Stortinget om bruk av anbud i barnevernetBarne- og likestillingsminister Solveig Horne sa i Stortinget at hun ikke hadde noen oversikt over hvilket utbytte som blir tatt, men er opptatt av at barn har gode tilbud når de til enhver tid trenger det.

Skriv ut artikkelen

Bruk av anbudssystemet i barnevernet førte til konfrontasjon i Stortinget. SVs Audun Lysbakken angrep dette systemet i et spørsmål til barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Han vil ikke ha et slikt system, men statsråden mente at bare kvaliteten på tjenestene var den rette og beste, var det ikke så viktig om det var statlige, kommunale eller ideelle som sto for driften.

Det var i den spontane delen av spørretimen i Stortinget nylig at Lysbakken utfordret barne- og likestillingsministeren:

Han mente at en av det som har skapt utrygghet for barnevernsbarn, er anbudssystemet. Dette systemet gjør at man risikerer at barn rykkes opp fra et miljø de er kjent med og trygg med, fordi f.eks. den institusjonen de er bosatt på, taper i anbudskonkurranse. Mange har derfor vært engasjert i å få gjort noe med dette, sa Lysbakken, og slo fast at omsorg er omtanke – det er ikke butikk.

Kommersielle aktører

Statsråden ønsker kommersielle aktører velkommen i barnevernet og ønsker ikke å prioritere ideelle eller lage langsiktige avtaler, ifølge Lysbakken, som fortsatte:

– Vi har sett de siste årene en kraftig økning i kjøp fra kommersielle barnevernsselskaper, og vi vet at nærmere 90 pst. av kommersielle barnevernstjenester nå leveres av fem store konserner. Barnevernet er altså en lukrativ næring for en del store konserner.

Statsråden poengterte i sitt svar til Lysbakken at det for henne er det ikke så viktig hvem som drifter tilbudet, men kvaliteten som blir gitt til det enkelte barn, og at barn og unge som har behov for hjelp av barnevernet, får den hjelpen de trenger og et tilbud som er tilpasset den enkelte.

Kvaliteten er viktigst

– Vi har mange dyktige kommersielle aktører som leverer tjenester til det offentlige. De leverer gode tjenester, og det har de gjort gjennom mange år, også under den forrige regjering. Jeg ser det ikke som et problem at kommersielle tjener penger på å levere tjenester som det offentlige har behov for, men det er viktig at vi er sikre på at det ikke betales mer enn det som er nødvendig, og at de leverer den kvaliteten som vi bestiller, fremholdt hun, og fortsatte:

– Tjenester som ytes av de private aktørene, skal tilfredsstille akkurat den samme kvaliteten og kravet til kompetanse og kvalitet som de tjenestene som staten utfører. Jeg har lyst til å understreke at de kontraktene som denne regjeringen har operert under, ble inngått under den forrige regjering. Vi inngikk nye kontrakter i fjor med private og ideelle aktører på samme linje som den forrige regjeringen gjorde. I de senere årene – også under den forrige regjering – ble det brukt ca. halvparten statlige institusjoner og halvparten private og ideelle aktører. Det er det samme som i dag.

Ikke oversikt over utbytter

Barne- og likestillingsministeren hadde ingen oversikt over hvilket utbytte som blir tatt, men er opptatt av at barn har gode tilbud når de til enhver tid trenger det. Hovedkriteriet er ikke om det er en statlig, en ideell eller en kommersiell aktør. Det viktigste er at det er kvalitet, at vi har et tilbud som tilpasses det enkelte barn og unge til enhver tid, slo hun fast.

Bli den første til å kommentere på "Konfrontasjon i Stortinget om bruk av anbud i barnevernet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.