Konkurranseutsetting: Oslo gjør anskaffelse som virksomhetsoverdragelse

Anbud365: Konkurranseutsetting Oslo gjør anskaffelse som virksomhetsoverdragelseByrådet i Oslo kommune planlegger ikke å konkurranseutsette flere sykehjem i inneværende valgperiode, fremgår det av en pressemelding. På bildet: Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (foto: Sturlason).

Skriv ut artikkelen

Fire langtidssykehjem som drives av Oslo kommune, skal nå konkurranseutsettes. Det har byens politiske ledelse, byrådet, besluttet. Anskaffelsen skal gjennomføres som en virksomhetsoverdragelse, heter det, og kontraktenes varighet skal være åtte til ti år. Leverandørene skal lage kompetanseplaner for den enkelte ansatte, og hele eller deler av konkurransegrunnlaget skal på høring. Et forslag til kontraktsvilkår som skal sikre at ingen ansatte i forbindelse med konkurranseutsettingen går ned i lønn, skal også ut på høring.

Det fremgår av en pressemelding fra byrådet at Sykehjemsetaten har utarbeidet en prioritert liste over seks sykehjem som egner seg best til konkurranseutsetting. Utarbeidelsen av listen er gjort av en partssammensatt arbeidsgruppe med deltakere fra Norsk Sykepleierforbund og Fagforbundet, vernetjenesten samt arbeidsgiver. Arbeidsgruppen har utarbeidet kriterier for utvelgelsen av hvilke langtidshjem som skal konkurranseutsettes. Byrådet har fulgt Sykehjemsetatens prioriterte liste, men bare lukket ut fire av de seks.

Føringer

Sykehjemsetaten har fått i oppdrag å igangsette prosessen med å konkurranseutsette de fire sykehjemmene, heter det. For å sikre fortsatt god dialog med markedet, skal hele eller deler av konkurransegrunnlaget sendes på høring før konkurransen lyses ut.

I oppdraget til Sykehjemsetaten fra byrådet ligger bl.a. disse føringene:

•        Konkurransegrunnlaget skal i vesentlig større grad enn i dagens kontrakter legge til rette for innovasjon og tjenesteutvikling.
•        Anskaffelsen skal gjennomføres som en virksomhetsoverdragelse.
•        Kontraktene kan ha en varighet på inntil ti år, og ikke kortere enn 8 år.
•        Det skal stilles krav om at leverandør skal utarbeide kompetanseplaner for den enkelte ansatte.
•        Det skal foretas en kartlegging av alderssammensetning, pensjonsforhold mv. for de ansatte i de aktuelle sykehjemmene.

Lønns- og arbeidsvilkår

Byrådet skriver at de har vært tydelig på at konkurranseutsetting ikke skal skje på bekostning av de ansattes lønn- og arbeidsvilkår. Byrådsavdeling for helse har utarbeidet et forslag til kontraktsvilkår som sikrer at ingen ansatte som omfattes av virksomhetsoverdragelse i forbindelse med konkurranseutsetting går ned i lønn. Markedet, ansattes organisasjoner og andre relevante aktører bes komme med innspill til forslaget før anbudskonkurransen lyses ut.

Reglene for virksomhetsoverdragelse sikrer at ingen ansatte går ned i lønn i løpet av den nye tariffperioden, altså til 30. april 2026, heter det. Også etter utløp av ny tariffperiode vil byrådet stille krav om at ingen ansatte går ned i lønn etter overføring fra kommunen til annen arbeidsgiver.

Ikke mer konkurranseutsetting?

Byrådet planlegger ikke å konkurranseutsette flere sykehjem i inneværende valgperiode, fremgår det av pressemeldingen. Dersom det likevel skulle blitt aktuelt, vil Sykehjemsetaten få et nytt oppdrag. Det betyr at etaten sammen med de ansattes organisasjoner vil bli bedt om å enes om kriterier for unntak og utvelgelse, vekting av kriterier og en anbefaling. Det er ingen automatikk i at de to sykehjemmene som ikke konkurranseutsettes i denne omgang, blir konkurranseutsatt ved en eventuell ny runde, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Konkurranseutsetting: Oslo gjør anskaffelse som virksomhetsoverdragelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.