Legemiddelindustrien kritisk til felles nordiske forhandlinger om pris

Anbud365: Legemiddelindustrien kritisk til felles nordiske forhandlinger om prisDet svært høye prisnivået på nye, dyre legemidler er bakgrunnen for at helseminister Bent Høie og den danske helseministeren Ellen Trane Nørby har signert en intensjonsavtale om felles forhandlinger om pris på noen legemidler. (foto: Helse- og omsorgsdepartementet).

Skriv ut artikkelen

Helseminister Bent Høie satser på nordisk samarbeid for å få større muskler i prisforhandlingene med legemiddelindustrien. Dagens prisnivå er ikke bærekraftig, heter det i forbindelse med intensjonsavtalen Norge har sluttet med Danmark. Men Legemiddelindustrien (LMI) er kritisk: – Intensjonene er gode, men LMI mener dette forslaget virker lite gjennomtenkt og er feil bruk av både legemiddelindustriens og helsetjenestens tid og ressurser.

Urimelig høye priser på nye legemidler er en av de største utfordringene på legemiddelområdet i dag, både i Norge og internasjonalt. Helseminister Bent Høie har lenge sett med uro på prisutviklingen og har derfor tatt initiativ til et nordisk samarbeid om felles prisforhandlinger på utvalgte legemidler. – Jeg er sikker på at avtalen som Danmark og Norge har inngått, vil styrke vår forhandlingsposisjon når det gjelder nye, svært dyre legemidler, sier Høie.

Også de andre nordiske landene er velkommen til å knytte seg til samarbeidet når de måtte ønske det, men foreløpig gjelder avtalen mellom Danmark og Norge. Intensjonen med avtalen er et felles nordisk ønske om å forsyne befolkningen med de rette legemidlene til rett tid og på rett sted.

Ikke bærekraftig prisnivå

– Dagens prisnivå er ikke bærekraftig over tid verken i Norden eller i land med dårligere økonomi. Jeg har sagt tydelig fra om at legemiddelindustrien må ta samfunnsansvaret sitt på alvor og operere med priser som er akseptable og bærekraftige for helsetjenesten, sier helseminister Bent Høie.

Adm. dir. Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI) er derimot kritisk til forslaget om felles dansk-norske prisforhandlinger. – Det kan føre til ytterligere byråkratisering og dermed forsinkelser for norske pasienters tilgang til nye innovative legemidler, sier hun i en kommentar på lmi.no, og fortsetter:

LMI: Gode intensjoner, men …

– Intensjonene er gode, men LMI mener dette forslaget virker lite gjennomtenkt. Årsaken til dette er at Norge og Danmark har ulik helsepolitikk, ulike markeder og ikke minst helt forskjellige systemer når det gjelder innføring av nye legemidler. Norge har Nye Metoder, Danmark har ikke et slik metodevurderingssystem.

Erfaringer viser at man de siste årene stort sett har kommet til enighet gjennom nasjonale forhandlinger om tilgang til nye legemidler. LMI har vanskelig for å se at dette nye samarbeidet vil kunne gi et bedre tilbud til norske pasienter. Snarere tvert imot. – Vi mener det blir feil bruk av både legemiddelindustriens og helsetjenestens tid og ressurser dersom vi nå skal kjøre denne lange omveien, uttaler Bekkemellem.

Fem anskaffelsesprinsipper

Den europeiske legemiddelindustriforeningen (EFPIA) har trukket fram fem prinsipper for hvordan internasjonale anskaffelser av legemidler bør foregå:

  • Bedre og raskere tilgang til legemidler for pasientene
  • Ingen tilleggsprosedyrer som fører til forsinkelser i pasientenes tilgang til legemidler
  • Kun gjelde for nære/like land
  • Må være basert på frivillighet
  • Må være garantert konfidensialitet

Disse prinsippene synes imidlertid ikke å være til stede i det som denne nye avtalen omhandler, heter det fra LMI.

Bli den første til å kommentere på "Legemiddelindustrien kritisk til felles nordiske forhandlinger om pris"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.