Pandemien har gitt Sykehusinnkjøp nyttig lærdom om utfordringer ved forsyningssikkerhet, særlig i krisesituasjoner. – Vi har opplevd hvordan sårbarhet i logistikkjedene kan gi oss utfordringer med å få de varene sykehusene trenger til Norge, konstaterer adm.dir. i Sykehusinnkjøp, Bente Hayes, til Anbud365. De er i gang med en grundig evaluering av hvordan de jobbet under pandemien. Samtidig planlegger helseforetaket utarbeidelse av kategoriplaner, hvor forsyningssikkerhet og beredskap er noen av områdene som vil bli belyst i dette arbeidet.
Pandemi-tiden har lært oss alle ett og annet om forsyningssikkerhet, det som ønskes kjøpt er ikke tilgjengelig hos leverandør («utsolgt» på grunn av en utrolig jakt på produktet, en underleverandør svikter, innsatsvarer lar vente på seg …) og leveransekjeder rammes og fører til forsinkelser. Og annet. Det gjelder selvsagt aller mest der det er en – kanskje to – leverandører på avtalen. Selvsagt er det ikke slik at alle kjøp haster like mye som f.eks. smittevern, vaksiner o.l. under pandemien, men nye pandemier kan komme, båter kan sette seg fast i Suez-kanalen og skape betydelige leveranseforsinkelser (!), det er klimaendringer tydelig på gang (våtere, villere …).
Anbud365 har tatt kontakt med noen av de største avtaleforvalterne innen det offentlige – Forsvaret, Sykehusinnkjøp og Statens innkjøpssenter for å høre hvilken lærdom de har tatt med seg fra pandemi-tiden.
Nyttig lærdom
Adm. dir. Bente Hayes i Sykehusinnkjøp slår fast at pandemien har gitt nyttig lærdom om utfordringer vi kan møte på rundt forsyningssikkerhet, særlig i krisesituasjoner:
– Vi har opplevd hvordan sårbarhet i logistikkjedene kan gi oss utfordringer med å få de varene sykehusene trenger til Norge. Fortsatt melder enkelte leverandører om uforutsigbarhet i forsyningslinjene som følge av mangel på fraktecontainere i Asia.
– I tillegg, legger hun til, har vi også opplevd hvordan en plutselig økt global etterspørsel, kombinert med en råvaremangel og produksjon langt unna Norge, kan påvirke oss. Disse opplevelsene under pandemien har helt klart gitt oss en bevissthet rundt problemstillinger som ikke har vært like tydelige for oss tidligere. Tett dialog med våre oppdragsgivere i helseforetakene har derfor vært viktig, særlig i de tilfellene hvor det har vært nødvendig å finne alternative produkter.
Kan hentes enkelt frem
Hayes poengterer at de erfaringene de har gjort seg, foreløpig ikke har resultert i en direkte endring i hvordan de jobber med våre anskaffelser. – Imidlertid bidro pandemien til etablering av rutiner og organisering som enkelt kan hentes frem om omstendighetene skulle kreve dette, sier hun. Eksempelvis kan nevnes rutiner for å lose utenlandske helsevikarer inn til norske sykehus i en situasjon der alle grenseoverganger er stengt.
– Men vi er nå i gang med en grundig evaluering av hvordan vi jobbet under pandemien, opplyser adm. dir. i Sykehusinnkjøp. I den forbindelse er det også naturlig at vi ser på hva vi kan ta med videre av disse erfaringene i vårt daglige arbeid. Vi er også godt i gang med planlegging av utarbeidelse av kategoriplaner, hvor forsyningssikkerhet og beredskap er noen av områdene som vil bli belyst i dette arbeidet.
Totalvurdering av beredskapsnivå
– Et tett og nært samarbeid med våre oppdragsgivere i helseforetakene er også veldig naturlig i arbeidet for å forbedre forsyningssikkerhet, understreker Hayes overfor Anbud365. I dette arbeidet vil videre utvikling av risikovurdering knyttet mot en vares kritikalitet være naturlig. Alle enheter har ikke like stor kritikalitet for pasientbehandling og det er derfor viktig at vi i våre anskaffelsesprosesser tar høyde for dette. I tillegg er det et pågående arbeid i Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene rundt en total vurdering av hvilket beredskapsnivå og hvilke varer som skal være omfattet som også vil påvirke vårt videre arbeid.
Bli den første til å kommentere på "Pandemi-lærdom: Kategoriplaner i Sykehusinnkjøp med forsyningssikkerhet og beredskap"