– Jeg er opptatt av at Direktoratet for e-helse nå gjør forbedringer i både anskaffelsespraksis og rutiner for hvordan de benytter konsulenter i sitt arbeid, og vil følge opp dette framover, konkluderte helse- og omsorgsminister Bent Høie et svar på spørsmål fra Stortinget. Når det gjelder en konkret, kritisert avtale med et konsulentselskap, fremholdt han at departementet ikke nå har bakgrunn for holdepunkter for at regelverket for offentlige anskaffelser er brutt i forbindelse med den konkrete avtalen, men vil se nærmere på dette.
Spørsmålet som statsråden svarte på, kom fra stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV). Han pekte på at prosjektet Akson, der kommunene vil få betydelige kostnader, har fått svært hard kritikk fra en rekke aktører, også fra anskaffelseseksperter. Så er Direktoratet for e-helse kommer med en redegjørelse der de imøtegår kritikken. Støtter statsråden konklusjonene e-helsedirektoratet har kommet fram til, mener han at det vi har sett her er god praksis for et statlig direktorat, og hva vil han gjøre for å rydde opp, lød spørsmålet.
Riktig balanse
Direktoratet for e-helse ble etablert for å bygge opp et sterkt fagmiljø på e-helseområdet. Helse- og omsorgsministeren fremhevet at selv om direktoratet har bygget opp kompetanse på dette området, er det også behov for konsulentbistand. Det er store ambisjoner på e-helseområdet og flere prosjekter er under planlegging og gjennomføring. For å lykkes i dette arbeidet, er det viktig med tilgang på nødvendig kapasitet og kompetanse. – Jeg er opptatt av at direktoratet finner den riktige balansen mellom innleide konsulenter og faste ansatte, og vil følge opp dette framover, poengterte han.
Direktoratet kan ikke se å ha brutt reglene for offentlige anskaffelser ved avrop på rammeavtalene for IKT-konsulenttjenester. Tilbudsfristen på åtte dager ble vurdert som tilstrekkelig fordi dokumentasjonskravene var enkle (CV-er og en bekreftelse på at de kunne levere kompetanse innenfor hele tjenesteområdet rammeavtalen omfattet), samt at det lå en viss fleksibilitet i det at de innleide ressursene skulle bidra i ulike faser.
Ifølge direktoratet ble konkurransedokumentene utformet av interne ressurser, og ikke innleide konsulenter. Det er ikke klaget på tildelingen.
Rom for forbedringer
Helse- og omsorgsministeren pekte på at det er rom for flere forbedringer i rutinene for anskaffelser og konsulentbruk. Direktoratet har selv pekt på følgende forbedringspunkter, blant annet etter dialog med de leverandørene som det er inngått rammeavtale med:
- “Direktoratet skal vurdere endringer i rutinene for å styrke konkurransen mellom leverandørene ved avrop på rammeavtalene for IKT-konsulenttjenester.
- Direktoratet skal gjøre det lettere å identifisere om ressurser i prosjekter og team er innleide.
- Direktoratet skal i enda større grad besette sentrale roller i programmer og prosjekter med egne ansatte der det er mulig og hensiktsmessig.”
Bli den første til å kommentere på "Akson: Behov for forbedring i konsulentanskaffelser, Høie vil følge opp"