EHF og PEPPOL: Store eksportmarkeder åpner seg for norske leverandører

08.04.2019: EHF og PEPPOL Store eksportmarkeder åpner seg for norske leverandørerOpenPEPPOL har inngått en samarbeidsavtale med GS1. Avtalens formål er at de to organisasjonene skal samarbeide og i fellesskap gjøre sitt ytterste for å bidra til å etablere muligheter for elektronisk forretningsutveksling på global basis, forteller gjenvalgt generalsekretær i organisasjonen OpenPEPPOL, André Hoddevik, seksjonssjef i Difi. Her fra signeringen av avtalen, Hoddevik (t.v.) og topplederen i GS1, Miguel Lopera (foto: OpenPEPPOL).

Skriv ut artikkelen

Norske programvare- og tjenesteleverandører som har kompetanse og teknologi knyttet til EHF og PEPPOL-nettverket her hjemme, kan se lyse tider i møte, fastslår André Hoddevik, seksjonssjef i Difi. Det er nemlig slik at store markeder verden over nå åpner for å legge til rette for at PEPPOL-nettverket og PEPPOL standardformater – som EHF-formatet er knyttet til – skal danne grunnlaget for utveksling av elektroniske forretningsdokumenter nasjonalt og på tvers av grenser. Internasjonalt vil det dermed bli etterspørsel etter kompetente miljøer – leverandører som har hatt en hånd med i etablering og utvikling av EHF og PEPPOL-nettverket for eMeldinger her hjemme.

Hoddevik er nylig gjenvalgt som generalsekretær i organisasjonen OpenPEPPOL. Det skjedde på generalforsamlingen i Brussel nylig. 120 representanter fra myndigheter og private virksomheter fra en rekke land var tilstede. OpenPEPPOL har som oppgave å videreføre og utvikle det europeiske PEPPOL eMeldingsnettverket (PEPPOL eDelivery Network) og PEPPOL standardformater (PEPPOL Business Interoperability Specifications – BIS) for elektronisk forretningssamhandling. I Norge er dette formatet kjent som EHF (Elektronisk handelsformat). PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online) var i sin tid et EU-prosjekt som ble ledet av Difi med Hoddevik i spissen og som la til rette for en grenseoverskridende infrastruktur (PEPPOL-nettverket og standardformatene). Etter at prosjektet ble avsluttet og hadde levert, ble OpenPEPPOL etablert.

Viktig samarbeidsavtale

Flere interessante begivenheter foregikk i OpenPEPPOL-sammenheng i tilknytning til generalforsamlingen. Blant annet inngikk OpenPEPPOL en samarbeidsavtale med GS1. Avtalens formål er at de to organisasjonene skal samarbeide og i fellesskap gjøre sitt ytterste for å bidra til å etablere muligheter for elektronisk forretningsutveksling på global basis. GS1 er en internasjonal organisasjon som hjelper næringslivet med å etablere og forbedre elektronisk samhandling ved bruk av blant annet unike identifikatorer og strekkode-system.

Representanter for Singapore, Australia og New Zealand var også på plass samtidig med generalforsamlingen, og Hoddevik forteller at mens Singapore satte sitt PEPPOL-nettverk for elektronisk fakturering i drift tidligere i år, så ble New Zealand ønsket velkommen som medlem av OpenPEPPOL og dermed som en del av PEPPOL-nettverket i Brussel. Australia er på vei samme steds, og begge de to landene arbeider med å etablere en heldigitalisert anskaffelsesprosess, der digital fakturering skal være på plass innen utgangen av 2019. På myndighetssiden har de tre landene mye til felles med de fleste europeiske land. Fokus der er også å effektivisere gjennom digitalisering. Alle landene er interessert i og villige til å investere betydelig i PEPPOL-nettverket. Også i USA er det potensielle PEPPOL-administratorer.

Enklere for norsk næringsliv

– Dette betyr at det er flere som bidrar til å utvikle og forbedre PEPPOL-nettverket, fremholder Hoddevik. Nettverket som har vært rent europeisk fram til Singapore kom med tidligere i år, blir nå enda mer globalt. Det betyr at norske næringsdrivende kan eksportere til store deler av verden og få forretningsdokumenter formidlet via PEPPOL-nettverket. Samtidig kan norske myndigheter motta forretningsdokumenter via samme nettverk fra leverandører i en rekke land verden over.

Hoddevik har sett en betydelig utvikling og utvidelse av nettverket etter at PEPPOL-prosjektet ble avsluttet. I det nye styret i OpenPEPPOL er det nå også kommet til representanter fra Singapore og næringslivsdeltakelsen er styrket med SAP og Equinor.

Muligheter for programvare- og tjenesteleverandører

– Det er ikke lenger snakk om et avgrenset foretak med Sverige og Norge i spissen, det er på vei til å bli et foretrukket nettverket for elektronisk forretningsutveksling også globalt, fremholder han, og minner om at også Tyskland har vedtatt at PEPPOL-nettverket skal brukes når det skal faktureres til offentlig sektor. I Frankrike legges det også nå til rette for at alle offentlige virksomheter kan ta imot faktura gjennom PEPPOL-nettverket. Og selv om Norge fører an i omfanget av bruken av PEPPOL gjennom EHF, er det ikke lenge til at vi passeres. Det er i tilfelle godt nytt!
På EHF-konferansen 24. april vil Hoddevik være en av foredragsholderne, og der vil han bl.a. legge vekt på at PEPPOL står sterkt og støtt. Her hjemme er forskriften om bruk av e-faktura i offentlige anskaffelser kommet og allerede trådt i kraft:

–  Med utgangspunkt i hva forskriften åpner for, vil vi utvikle grunnlaget for EHF fakturering 3.0 og PEPPOL-nettverket videre. Det vil gjøre at formatet får rekkevidde også utenfor Norge og Europa. Når også PEPPOL brer om seg i de store, internasjonale markedene, åpner det seg dessuten store markedsmuligheter for norske programvare- og tjenesteleverandører. De kan eksportere sin kompetanse og teknologi til stadig nye, store markeder som ønsker å legge PEPPOL-tilnærmingen til grunn, poengterer Hoddevik.

Bli den første til å kommentere på "EHF og PEPPOL: Store eksportmarkeder åpner seg for norske leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.