En voldsom utvikling er skjedd på fagfeltet etisk handel de senere årene, og spørsmålet er om anskaffelsesjuss og rettspraksis er i takt med denne. Problemstillingen ble satt på spissen i en Kofa-avgjørelse der Stavanger kommune ble felt i to av fire tildelingskriterier. Det er i grenselandet anskaffelsesjuss, internasjonale rammeverk og omforent metodikk for virksomhetsstyring Stavanger kommune utforsker og manøvrerer. På et webinar 26. august i regi av Etisk handel Norge får du høre mer om dette.
Påmelding til og informasjon om det digitale webinaret 26. august finner du her. Arrangementet er to-delt. Første del – om Stavangers erfaringer – er åpent for alle og gratis, den andre delen er forbeholdt medlemmer i Etisk handel Norge.
I 2020 brukte Stavanger kommune etiske krav som tildelingskriterier i anskaffelse av IKT /brukermaskiner. Det gikk bra. I neste anskaffelsesprosess ble kommunen innklaget til Kofa av en tilbyder. Kofa konkluderte med at to av fire kriterier ikke var i overensstemmelse med regelverket. Stavanger kommune var uenig.
Bruk av etiske tildelingskriterier
På webinaret til Etisk handel Norge deler jurist og fagleder for etisk handel i Stavanger kommune, Emilia Johanne Tufto, erfaringer fra prosessen. Det dreier seg om Stavanger kommunes erfaringer med bruk av tildelingskriterier for etisk handel. Slike tildelingskriterier er kommet for å bli, skriver Etisk handel Norge i en omtale av webinaret. Stavanger kommune – og trolig andre – vil fortsette utviklingen og utprøvingen.
Som bakteppe er det viktig å ha med seg at Stavanger kommunes bruk av tildelingskriterier er nybrottsarbeid – også internasjonalt. Kofas avgjørelse – og begrunnelse – har vakt stor interesse. Et viktig element i dette er utviklingen på fagfeltet etisk handel de senere årene, og om anskaffelsesjuss og rettspraksis er i takt med denne.
Internasjonalt
Norge og alle andre medlemsland i FN er omfattet av «FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, 2011». I prinsippene fremheves aktsomhetsvurderinger som metode for å fremme og respektere slike rettigheter. I 2018 utga OECD en veiledning for gjennomføring – og kontinuerlig vedlikehold av – aktsomhetsvurderinger. Metodikken er i fred med å etablere seg som en internasjonalt anerkjent metode for å redusere negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø. Rammeverk og metodikken angår også offentlige anskaffelser og åpner noen nye dører.
Det er i grenselandet anskaffelsesjuss, internasjonale rammeverk og omforent metodikk for virksomhetsstyring Stavanger kommune utforsker og manøvrerer. Etisk handel Norge ser klare paralleller til diskusjonene som kom med utforming og utprøvingen av de første kvalifikasjonskravene for etisk handel i 2010. Det er har vært en voldsom utvikling innen etisk handel de senere årene. Parallelt med dette oppfordrer myndighetene sterkt – ikke minst gjennom lovgivning – til samfunnsansvarlige- og bærekraftige anskaffelsespraksiser.
I en artikkel på Anbud365 i sommer skriver Emilia Johanne Tufto, jurist i Stavanger kommune og ansvarlig for utformingen av de etiske tildelingskriteriene i sak 2021/60 og Elvur Hrønn Thorsteinsdottir, leder for anskaffelsesavdelingen i Stavanger kommune. Et etisk tog ruller gjennom EU, er overskriften. Dette toget stopper ikke og det vil være synd dersom norske innkjøpere blir stående igjen på perrongen.
Bli den første til å kommentere på "Etisk handel som tildelingskriterium – Stavanger deler erfaringer fra nybrottsarbeid"