Statnett frykter at foreslåtte Kofa-regler i det kommende, nye norske anskaffelsesregelverket kan få alvorlige konsekvenser for og påvirke utbygging av kritisk infrastruktur negativt. I sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning spør statsforetaket om slike alvorlige konsekvenser er blitt godt nok utredet – eller om utvalget bare har sett på saksbehandlingen i Kofa isolert. – Vi savner en realistisk vurdering av hvilke konsekvenser forslaget vil ha, skriver Statnett.
Statnett reagerer på forslaget om en pre-kontraktuell klageløsning for KOFA. I sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets utredning nr. 2 skriver statsforetaket at det er viktig at anskaffelsesreglene ivaretar formålet om effektiv bruk av samfunnets ressurser. Gjennomføring av anskaffelsesprosesser er allerede en betydelig tidsfaktor ved Statnetts prosjekter som omfatter utbygging av kritisk infrastruktur. Foretaket er derfor svært bekymret for at forslaget til nye håndhevingsregler vil innebære økt risiko for langvarig stans i anskaffelsesprosessen.
Realistisk vurdering
Statnett savner en realistisk vurdering av hvilke konsekvenser forslaget vil ha når det gjelder gjennomføring av anskaffelsesprosesser i Norge. Man kan ikke se på saksbehandlingstiden i KOFA isolert sett: Dersom stans i gjennomføring av anskaffelsesprosessen blir langvarig, kan dette påvirke tidspunkt for oppstart av kontraktsarbeider og sentrale milepeler underveis i kontraktsperioden, heter det i høringssvaret. Forsinket signering og igangsetting av én kontrakt vil i mange prosjekter også påvirke gjennomføringen av en rekke andre kontrakter.
Statnett hadde, da høringssvaret ble forfattet, nærmere 300 løpende utbyggingsprosjekter. Arbeid i strømnettet må koordineres og planlegges nøye opp mot gitte utkoblingsvinduer. Dersom disse ikke nås, vil man måtte vente på neste utkoblingsvindu som ofte ligger svært langt frem i tid, heter det. I verste konsekvens kan dette medføre at gjennomføringstidspunktet må endres så betydelig at konkurransen må avlyses, eller at det i alle fall vil pådras betydelige merkostnader for å kompensere leverandørene for endringer i tidsplanen. Det samme vil være tilfelle dersom stans i anskaffelsesprosessen innebærer at kontraktsarbeidet ikke kan utføres i planlagt sesong.
Sesongvariasjoner
I Norge, hvor sesongvariasjonene er så store, vil selv en forskyvning av tidsplan på noen måneder kunne ha svært store konsekvenser.
Statnett skriver at de er helt avhengig av å anskaffe varer og tjenester som leveres av et internasjonalt leverandørmarked preget av store utenlandske leverandører med tilhørighet også utenfor Europa. Av deres mer enn 500 leverandører, er det 50 leverandører som representerer 80 % av det totale økonomiske innkjøpsvolumet, og blant disse finnes store globale aktører. Enkelte kritiske leverandørmarkeder er svært presset grunnet stigende etterspørsel som følge av grønn omstilling i hele Europa. Knapphet på ressurser i leverandørmarkedet og svært lange leveringstider er en alvorlig utfordring ved bygging av kritisk infrastruktur, påpeker statsforetaket.
Konkurranse om tilgang til leverandører
I mange tilfeller er det ikke bare konkurranse mellom leverandørene om å vinne offentlige kontrakter, men også en konkurranse mellom både private og offentlige oppdragsgivere fra ulike land om tilgang til leverandørene. Allerede i dag opplever Statnett utfordringer knyttet til tilgang til leverandører av varer som er helt kritiske for utbygging av det norske strømnettet.
Usikkerhet knyttet til anskaffelsesprosessen, blant annet når det gjelder muligheten for langvarige avbrudd i prosessen, vil kunne virke negativt for norske oppdragsgiveres konkurransekraft i et internasjonalt marked. Dette kommer på toppen av ofte langvarige konsesjonsprosesser. Det er derfor helt sentralt at det norske anskaffelsesregelverket ikke kan avvike markant fra andre europeiske land når det gjelder håndhevelse. Statnett stiller spørsmål ved om disse alvorlige konsekvensene av forslaget til nytt regelverk har vært tilstrekkelig utredet.
Bli den første til å kommentere på "Foreslått Kofa-løsning kan få alvorlige konsekvenser for utbygging av kritisk infrastruktur"