Gjenvalgt norsk toppsjef i spissen for å ta EHF til nye høyder

Anbud365 : Gjenvalgt norsk toppsjef i spissen for å ta EHF til nye høyderAndré Hoddevik, til daglig i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), er gjenvalgt som generalsekretær i OpenPeppol – en internasjonal organisasjon som skal forvalte og utvikle Peppol-spesifikasjonene for handelsprosesser over landegrensene – her hjemme kjent som EHF.

Skriv ut artikkelen

For 16-17 år siden gikk startskuddet for et EU-prosjekt som førte til det vi her hjemme kaller elektronisk handelsformat (EHF). I dag brukes det i en rekke land i og utenfor Europa. Og en lett tilpasset modell er på vei, den kan bidra til å hindre mva-svindel. Skattemyndigheten er interessert. En egen organisasjon, OpenPeppol, ble opprettet for å forvalte og utvikle løsningen. Den startet med fem medlemmer, i dag har det passert 700 – fra en gruppe ildsjeler til et behov for å legge til rette for en fasttømret organisasjon. Nøkkelperson i det hele – prosjektet, organisasjonsbyggingen og utviklingen, er André Hoddevik – generalsekretær i OpenPeppol fra starten, nå gjenvalgt for nye to år.

Vi må tilbake til 2007/2008 for å få hele perspektivet. Da besluttet EU-kommisjonen å sette i gang et prosjekt med formål å legge til rette for en grenseoverskridende infrastruktur for digital samhandling i handelsprosesser. Hoddevik, den gang som nå til daglig ansatt i det som nå er Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), fikk jobben som leder av prosjektet. Prosjektet fikk navnet PEPPOL (Pan-European Public Procurement OnLine), og resulterte i et sett med spesifikasjoner for Peppol-nettverket og Peppol meldingsinnhold (BIS), her hjemme bedre kjent som EHF.

Fra fem til 700 medlemmer

For å forvalte og utvikle Peppol ble OpenPeppol stiftet i 2012 som en medlemsbasert, internasjonal non-profit organisasjon. Hoddevik ble generalsekretær, noe han nylig ble gjenvalgt som for ytterligere to år. Et glødende engasjement ligger til grunn, og OpenPeppol har i hans tid tatt steg:

– Vi begynte med fem organisasjoner som medlemmer, nå er det over 700. Til å begynne med var det resultatene fra de mer enn 30 millioner euroene som ble investert i PEPPOL-prosjektet som var bærebjelken, og frivillig innsats fra medlemmene som sikret forvaltning. Etter hvert som medlemsinntektene steg har det blitt bygget opp et team av fagpersoner som håndterer daglig drift av organisasjonen og som legger til rette for medlemsstyrt forvaltning og videreutvikling av Peppol-spesifikasjonene. Det har også blitt gjort endringer i måten OpenPeppol er organisert på, og avtaleverket som regulerer samhandlingen mellom Peppol-myndigheter og tjenesteleverandører i det som utgjør Peppol-nettverket har kommet i ny drakt. Nå snakker vi om å legge til rette for OpenPeppol-organisasjonen 3.0. Det innebærer at vi gradvis vil erstatte innleide ressurser med fast ansatte finansiert av medlemmene og at vi øker tjenestetilbudet til brukerne, forteller Hoddevik.

Organisasjonen endres

Årsbudsjettene er økt fra 50 000 – 100 000 euro i starten til nærmere fire millioner euro i år: – Vi er gått fra å være en liten håndfull utlånte entusiaster til virkelig å bli en kraft av betydning, konstaterer han.

Tall for veksten viser at OpenPeppol i 2024 hadde sin største medlemsvekst noensinne – hele 164 nye. Totalen var opp 20% fra året før. Alle de nye var tjenesteleverandører, antall Peppol-myndigheter – som gjerne er departementer, direktorater eller andre etater i land som satser på bruk av Peppol – ble stående på 20. Dessuten viser 2024-statistikken at det totale antall bruker – sendere og mottakere av forretningsdokumenter – var nær 1,2 mill. Antallet forretningsdokumenter (fakturaer, ordre mv) som ble utvekslet gjennom året kom opp i drøyt 246 mill.

En av Hoddeviks fem prioriterte arbeidsoppgaver for de neste to årene som generalsekretær er nettopp gradvis å ta endringsprosessen videre. En annen er å bygge kapasitet til å støtte Peppolvekst utenfor Europa. Hoddevik forteller:

Nye medlemmer – hjemme og ute

– I 2018/2019 kom Singapore, New Zealand og Australia med. Senere også Japan og Malaysia. Vi har generisk vekst som strategi utenfor Europa. Målet i planen er to nye myndighetsmedlemmer i 2025, men det kan vise seg at tallet blir høyere. Slovakia har allerede blitt akseptert som nytt Peppol-myndighetsmedlem, og Frankrike og De forente arabiske emirater er sannsynlige ny medlemmer i samme kategori. Sør-Korea som har et godt utbygget nasjonalt, digitalt nettverk til formålet, vurderer også Peppol for internasjonal handel. Nytt av året er at vi opplever interesse i flere afrikanske land, som Sør-Afrika og Nigeria.

I Europa har OpenPeppol en mer aktiv strategi når det gjelder å få flere medlemmer. De inviterer til workshop, setter i gang piloter og samarbeider med så vel EU-Kommisjonen som OECD. – Vi har, poengterer Hoddevik, gjort en konseptutprøving med Frankrike, som etter hvert nasjonalt har landet på en desentral løsning som er tilpasset Peppol. På den måten tilfredsstiller de også et EU-krav om å legge til rette for slike løsninger som grunnlag for forretningsmodeller. Innen ti år forventer EU at alle land som i dag har utelukkende sentraliserte løsninger, må avvikle disse til fordel for mer desentrale varianter, der Peppol tegner seg som et naturlig valg.

Det er flere kategorier medlemmer – offentlige myndigheter som kjøper og selger og tjenesteleverandører som på en eller annen måte er engasjert i digitale forretningsmodeller. På myndighetssiden har det i de siste årene dukket opp en annen interessert myndighet også:

Forhindre mva-svindel

– Vi har i flere år jobbet med et konsept for hvordan Peppol også kan brukes til mva-rapportering som del av fakturautvekslingsprosessen. I fjor kom det til flere skattemyndigheter som viste interesse for å bli medlemmer. På en workshop vi arrangerte nylig, møtte 11 lands skattemyndigheter. Også norske skattemyndigheter viser interesse. Bakgrunnen er at Peppol også kan vise seg å være et effektivt verktøy for å forhindre mva-svindel.

Hoddevik illustrerer hvordan Peppol med en enkel utvidelse kan svare til skattemyndigheters forventinger her. All kommunikasjon mellom fakturautsteder og – mottakere kan foregå som vanlig, det blir ikke mer komplisert. Ingen forsinkelser, en naturlig prosess.

Det er for øvrig kommet et EU-krav om innrapportering av alle grenseoverskridende betalingstransaksjoner skal rapporteres. Dermed kan man si at det som startet som et verktøy for mer effektive anskaffelsestransaksjoner over grensene i det indre markedet nå er blitt et elektronisk opplegg for hele samfunnet som sådant, fastslår Hoddevik, og har bl.a. kampen mot økonomisk kriminalitet i tankene.

Bli den første til å kommentere på "Gjenvalgt norsk toppsjef i spissen for å ta EHF til nye høyder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*