Gode erfaringer med kjøp av konsulenttjenester via mekler – ikke dyrere heller

Anbud365: Gode erfaringer med kjøp av konsulenttjenester via mekler – ikke dyrere heller- Selve anskaffelsesprosessen er effektivisert, vi har fått tilgang til hele konsulentmarkedet og på bakgrunn av kravspesifikasjon fra oss henter leverandøren den ønskede kompetansen i markedet, konstaterer IT-direktør Sigurd Eriksson i Statens Lånekasse for utdanning overfor Anbud365.

Skriv ut artikkelen

Å skaffe ønskede konsulenttjenester via en konsulentmekler har vi gode erfaringer med. Det sier IT-direktør Sigurd Eriksson i Statens Lånekasse for utdanning, som har prøvet dette i to år av en fire-årig rammeavtale. Han legger vekt på effektivisering av selve anskaffelsesprosessen, at profesjonelle henter og rekrutterer ønsket konsulentkompetanse og at konsulentmekleren kan ta i bruk hele markedet i rekruttering av sin kompetanse-jakt. Dyrere enn en tradisjonell konsulentavtale er det heller ikke.

Det var i 2016 Statens Lånekasse for utdanning inngikk sin rammeavtale for formidling av konsulenttjenester innen IT-konsulenttjenester og prosjektledelse. Ework fikk kontrakten. Det kom inn sju tilbud i konkurransen, hvorav to ble avvist.

Lånekassen hadde tidligere flere parallelle rammeavtaler for kjøp av konsulenttjenester. Årlig gjennomførte de 25 – 30 minikonkurranser i året. Men, sier IT-direktør Sigurd Eriksson, vi har tidligere ikke fått ut potensialet i rammeavtalene, samtidig som det er ressurskrevende å forvalte rammeavtaler, ikke minst gjelder det gjennomføring av minikonkurransene.

Ofte utsolgt for kompetanse

Han peker på erfaringer fra bruken av konsulentkjøp via parallelle rammeavtaler. Mindre selskaper med spesialistkompetanse når ikke opp i konkurransene. Leverandører har veldig ofte vært utsolgt for kompetanse når man trenger dem. Mange ute i markedet leverer aldri tilbud, og kompetanseprofilen og behovene endrer seg gjerne underveis i avtaleperioden.

– Vi opplevet også, fremholder han, at flere leverandører på rammeavtalen «formidlet» stadig oftere konsulenter fra andre selskap. I tillegg gav en slik avtaleløsning lite fleksibilitet over en lengre avtaleperiode.

Opererer i hele markedet

I arbeidet med å finne alternativer til tradisjonelle parallelle rammeavtaler fattet de interesse for konsulentmeglere. Den gang, i 2015, hadde slike vært i markedet noen år, men ikke nådd opp i tradisjonelle rammeavtalekonkurranser. – Meglerne har nettverk av konsulenter fra små og store firmaer, samt selvstendige konsulenter – ofte ingen eller få egne ansatte. De knytter stadig til seg nye selskaper og konsulenter, og opererer i hele markedet. Det betyr større og bedre marked for kjøp av konsulenter, poengterer IT-direktør Eriksson.

Lånekassen hadde flere ønskemål, blant disse tilgang til konsulenter fra en større/aktuell del av markedet, også nisjeleverandører. De ville ha enklere prosess for avrop – de jaktet på effektivisering. Underveis gjorde de seg kjent med svenske erfaringer, og sikret seg en juridisk vurdering av at det var lovlig å inngå rammeavtale med konsulentmeklere.

Kvalitet 50%, pris 40%

De ville unngå tradisjonelle konsulentselskaper med i hovedsak egne ansatte, og krevet i anbudskonkurransen de satte i gang, at formidling skulle utgjøre minst 80% av omsetningen. Konsulentmekleren skulle dessuten hverken være heleid, deleid eller kontrollert av tradisjonelle konsulentselskaper. I konkurransen var tildelingskriteriet det økonomisk mest fordelaktige med kvalitet vektet 50%, pris 40 og forbehold til kontrakt 10%.

I 2016 ble 23 konsulentavtaler formidlet gjennom Ework, i andre kvartal i 2017 23 konsulenter, fordelt på 19 leverandører og i tredje kvartal 2017 17 konsulenter og to oppdrag med flere konsulenter, fordelt på 17 konsulentfirma. Og Eriksson er fornøyd:

Fått det vi hadde ønsket

– Selve anskaffelsesprosessen er effektivisert, vi har fått tilgang til hele konsulentmarkedet og på bakgrunn av kravspesifikasjon fra oss henter leverandøren den ønskede kompetansen i markedet. Kvalitetssjekk og rekruttering gjøres nå av profesjonelle, nemlig mekleren. Vi har fått det vi har ønsket, og økonomien i dette er like god som ved tradisjonelle rammeavtaler – på noen områder faktisk bedre. Ut fra vår erfaring kan denne typen avtaler klart anbefales for mellomstore og mindre virksomheter som ikke alltid når frem overfor de store konsulentselskapene slik de har behov for eller avtale om.

Bli den første til å kommentere på "Gode erfaringer med kjøp av konsulenttjenester via mekler – ikke dyrere heller"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.