Innovasjonspartnerskap: Utviklet verktøy for økt sjøsikkerhet, men ikke bare det …

Anbud365: Innovasjonspartnerskap Utviklet verktøy for økt sjøsikkerhet, men ikke bare det …Odd Sveinung Hareide i Kystverket har vært prosjektleder for innovasjonspartnerskapet med AD Navigation (foto: Kystverket).

Skriv ut artikkelen

Gjennom et innovasjonspartnerskap har Kystverket og en Tønsberg-bedrift utviklet et støtteverktøy for Lostjenestens arbeid med å øke sjøsikkerhet. Og, ikke nok med det, slik dagens trusselbilde er, kan verktøyet bli et sårt tiltrengt hjelpemiddel for viktige, kritiske samfunnsfunksjoner. Det går på å avdekke falske satelittsignaler. Konsekvensen av forstyrrelser på signalene kan gi alvorlige konsekvenser.

Innovasjonen er nå klar. Resultatet, heter det på innovativeanskaffelser.no, er en ny, avansert sensormottaker kalt XR3 som er bedre på å oppdage og varsle forsøk på jamming, spoofing (forfalske en avsender) og meaconing*. Sensormottakeren er i utgangspunktet laget for Kystverkets lostjeneste som jobber for å lede marine fartøy trygt i havn.

Innovasjon Norge støttet prosjektet med 8 mill, og Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) bistod Kystverket gjennom anskaffelsesprosessen.

Kunnskapsoppbyggingen vel så viktig

Ifølge Kystverket er kunnskapsbyggingen som ble gjort underveis i prosjektet vel så viktig som selve sensormottakeren. De gjennomførte jammetestene har gitt Kystverket mer kunnskap om hva som fungerer og hva som går galt når spoofing eller jamming inntreffer.

Dagens trusselbilde gjør denne teknologien mer og mer aktuell – også for andre bruksområder. Det å ha et nasjonalt kompetansesenter på den type sensorteknologi er også en stor verdi for kyststaten Norge. Selv om det er utstyr som er laget for lostjenesten, kan hvem som helst benytte seg av det. Eksempelvis er kraftverk, banker og telekommunikasjon helt avhengig av presise satelittsignaler, og forstyrrelser på signalene kan gi alvorlige konsekvenser.

Mer trøkk på spredning

Fokuset for Kystverket fremover vil være å få systemet oppe og gå hundre prosent, og at de vil legge mer trøkk på å spre teknologien og kunnskapen mot slutten av 2025 eller tidlig neste år.

Gjennom markedsdialogen i 2020 før utlysning av innovasjonspartnerskapet kartla Kystverket om det allerede fantes anskaffelsesklare løsninger i markedet. Det gjorde det åpenbart ikke, så anskaffelsesprosessen ble satt i gang.

Norsk selskap vant

31 leverandører kjempet om å vinne oppdraget. I siste runde var det et norsk selskap som stod igjen som vinner. Med mål om å utvikle et mer robust navigasjons- og varslingssystem, inngikk Kystverket så i 2021 et innovasjonspartnerskap med det Tønsberg-baserte selskapet AD Navigation. Innovasjon Norge støttet prosjektet med 8 mill, og LUP bistod Kystverket gjennom anskaffelsesprosess.

Hovedmålet med partnerskapet er å øke sjøsikkerheten ved å utvikle et portabelt støtteverktøy tilpasset de behov som Kystverket Lostjenesten har. I tillegg til losens fagkompetanse og omfattende lokalkompetanse brukes i dag digitale støtteverktøy for oppgaven. Systemene er effektive, men også utsatt for faktorer som kan påvirke nøyaktigheten. Gjennom dette innovasjonspartnerskapet ønsket Kystverket å få utviklet støtteverktøy for Lostjenesten som kompenserer for manglende pålitelighet og som kan varsle losen om interferens.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap: Utviklet verktøy for økt sjøsikkerhet, men ikke bare det …"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*